Izdavački projekti

IZDAVAČKA DJELATNOST / KNJIGE

Izdavačka djelatnost u JU Centar za kulturu i informisanje Banovići obuhvata izdavanje printanih medija (beletristika, naučna i duhovna djela, monografije, novine, brošure, afiše); video zapise i audio produkciju. Intenzivniji rad u ovoj oblasti počeo je 2008. godine kada su u izdanju JU Centar za kulturu i informisanje Banovići izašle dvije knjige domaćih autora i tri lista Banovićki registrator te time najavile izdavačku djelatnost naše kuće.

Safet Berbić, Otava, roman, Centar za kulturu i informisanje Banovići, 2008.

Prije romana Otava, Safet Berbić se književnoj javnosti predstavio zbirkom pripovjedaka „Sjenke na mjesečini“, Monos, Gračanica 1996, te romanom Edžel, ITD Sedam, Sarajevo, 2001. godine. Izdavanjem ovog romana JU Centar za kulturu i informisanje Banovići želio je pokazati da je moguće izdati djelo domaćeg autora na „domaćem terenu“ i vlastitim snagama. Čak je i štampanje knjige povjereno banovićkoj firmi Europrint Banovići.

Safer Mušanović, Etnološka monografija Seona, Centar za kulturu i informisanje Banovići, 2008.

Iste godine (2008) naša kuća izdaje još jedan naslov i ponovo ga štampa u istoj štampariji u Banovićima. Etnološka monografija Seone sa posebnim osvrtom na porodično stablo Mušanovića djelo je Safera Mušanovića, koji je na ovaj način želio predstaviti svoje rodno selo. Obiman i hvale vrijedan poduhvat rezultat je dugogodišnjeg istraživanja povijesti ovog banovićkog sela, a predstavljanje genealogije porodice Mušanović nametnulo se kao plod jedne časne znatiželje. Safer Mušanović preminuo je 16. marta 2022. godine u 66 godini. Bio je doktor tehničkih nauka iz oblasti mašinstva. Bio je penzionisani zaposlenik RMU Banovići i jedno vrijeme predsjednik samostalnih sindikata rudara Federacije BiH.

Said Hasanbegović, Priprema i organizacija nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, Centar za kulturu i informisanje Banovići.

Ovo naučno djelo profesora tjelesnog odgoja Saida Hasanbegovića također je rađeno u domaćoj i izdavačkoj i štamparskoj produkciji. Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg iskustva i rada sa učenicima osnovnih i srednjih škola kao i rada sa odraslim osobama u sportskim klubovima i na rekreaciji. Namjera je autora da pokaže kako se dobrom organizacijom nastave umnogome olakšava proces tjelesnog odgoja. Naročito zapaženi rezultati vidljivi su u ostvarivanju emotivnih ciljeva. Najširu primjenu knjiga je dobila kod nastavnika koji izvode nastavu tjelesnog odgoja u osovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima te kod stručnjaka  angažiranih u sportskim kolektivima.

Lejla Avdić, Imam san / I have a dream, Centar za kulturu i informisanje Banovići, 2010.

Urednik svih izdanja JU Centar za kulturu i informisanje Banovići i pokretač izdavačke djelatnosti, Safet Berbić, otkrio je, a potom javnosti predstavio talentovanu banovićku pjesnikinju Lejlu Avdić. Njezina prva zbirka pod naslovom Imam san / I have a dream, izašla je u našoj biblioteci Forma, dvojezično, na bosanskom i na engleskom jeziku, a zbog okolnosti u kojima je nastala privukla je neviđenu pažnju publike. Naime, Lejla Avdić se borila sa teškom bolešću (Angiosarcoma ovarii bill), a njezin život odvijao se na potezu škola – bolnica. Na promociji ove stihozbirke u pozorišnoj sali Radničkog doma, 3. decembra 2010. godine, okupilo se više od 700 ljudi. Prihod od prodaje knjige Izdavač je uručio porodici kako bi nastavili Lejlino liječenje. Cjelokupan tiraž je rasprodat i Izdavač je doštampavao stihozbirku u štampariji PrintCom Tuzla. Živjeli smo tada u ubjeđenju da je poezija bila terapija za Lejlinu bolest.

Lejla Avdić, Kao san / Like a dream, Centar za kulturu i informisanje Banovići, 2013.

Shrvana teškom bolešću Lejla Avdić je preselila na Bolji svijet 20. marta 2012. godine. Te godine proljeće je nastupilo upravo 20. marta, a sutradan, na Svjetski dan poezije, Lejla Avdić je sahranjena na mezarju u Mrdićima (Grivice). Oproštajni govor pročitao je urednik Berbić. Cijeli roman mogao bi se napisati o tome kako je urednik Safet Berbić hrabrio Lejlu da napiše i drugu knjigu jer će na taj način pobijediti opaku bolest. Lejlini roditelji Azra i Enes, nedugo zatim donijeli su Berbiću laptop koji je pod šifrom u sebi čuvao rukopis nove Lejline knjige. Nakon što je raspakovao dokument (uz pomoć hakera) uredio je novu knjigu i dao joj naslov Kao san / Like a dream, koja će kod istog izdavača i u istoj štampariji ugledati svjetlo dana 2013. godine.

Na promociji druge Lejline knjige, 19. februara 2013. godine, gostovali su književnik Hadžem Hajdarević i kompozitor Eldin Huseinbegović. Pozorišna sala Radničkog doma ponovo je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Ponovo je cijeli tiraž rasprodat. Sav prihod ostvaren prodajom Lejline nove knjige ovaj usmjeren je u humanitarne svrhe, odnosno doniran je Udruženju „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH.

Godinu dana kasnije na inicijativu Safeta Berbića, urednika biblioteke Forma izdavača JU Centar za kulturu i informisanje i uz saglasnost roditelja Azre i Enesa, a pod krovom nevladine organizacije Moja generacija te uz partnerski odnos naše kuće kao izdavača i medijskog pokrovitelja, pokreće Međunarodne književne susrete Lejla Avdić koji imaju cilj da čuvaju uspomenu na rano preminulu banovićku pjesnikinju, da ujedinjuju knjigom djecu sa ovog prostora na kome nam ne treba prevodilac.

Adem Brigić, Svjetlost duha, ilahije i kaside, Rječnik, Centar za kulturu i informisanje Banovići, 2014.

Pod krovom biblioteke Forma JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, a u saradnji sa štamparijom Belim Lukavac, izašla je zbirka ilahija i kasida banovićkog sufije Adema Brigića, čovjeka koji ima veliku privatnu biblioteku, nebrojeno puno pročitanih knjiga i ogromno životno iskustvo. Napisao je u uvodnoj riječi da je ovu knjigu napisao na nagovor Svevišnjeg kako bi iza sebe ostavio i ovaj hajr. Nakon riznice prelijepih ilahija i kasida u slavu Allaha dž.š. i posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s., Brigić nam je ostavio i pažnje vrijedan Rječnik sufijskih izraza koji svoji ruhanijetom i mističnošću daju posebnu vrijednost i draž ovom djelu. To su izrazi tesavufske literature o batinskim (unutarnjim, skrivenim) stanjima i hâlovima srca i duše, u iskrenosti i ljubavi prema Uvišenom Stvoritelju.

Safet Berbić, MONOGRAFIJA „65 godina Odreda izviđača Plamen / Mijo Kerošević Guja Banovići“, JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, 2021.

Višestruko nagrađivani bosanskohercegovački književnik Safet Berbić, koji se okušao u svim književnim rodovima (lirika, epika, drama) prihvatio je i izazov da napiše monografiju u povodu velikog jubileja 65 godina Odreda izviđača Plamen / Mijo Kerošević Guja Banovići. Tako je nakon dugotrajnog istraživanja i prikupljanja materijala nastao još jedan izdavački poduhvat JU Centar za kulturu i informisanje Banovići. Riječ je o obimnom djelu koje na gotovo 300 strana u luksuznom uvezu, sa više od 400 fotografija, dokumenata … uz faktografske podatke i lirski intonirane pasaže o izviđačkim sudbinama, govori o bogatoj povijesti izvidništva u Banovićima i njegovoj asimilaciji u ovaj masovni svjetski pokret. Monografija je promovisana u Grab Potoku, 4. septembra 2021. godine u sklopu izviđačke manifestacije Konjuh planinom, u lijepoj izviđačkoj atmosferi, uz logorsku vatru i gitaru.


IZDAVAČKA DJELATNOST / NOVINE

BANOVIĆKI REGISTRATOR

List JU Centar za kulturu i informisanje Banovići. Izlazi povremeno. Prvi broj izašao marta 2010. godine.

List je upisan u registar javnih glasila Općinskog suda u Tuzli 13. januara 2010. godine i u prvoj godini izašla su tri broja. Izdavač glasila Centar za kulturu i informisanje imao je namjeru da i samim imenom nagovijesti sadržinu i misiju: registrovanje i pohranjivanje na jednom mjestu svih događaja od vitalnog značaja za našu općinu i to u svim oblastima ljudskog djelovanja. Vremenski odmak od nekoliko godina upotpunosti potvrđuje dobre namjere izdavača jer je traganje za dragocjenim podacima uveliko olakšano svima onima koji pokažu interes. Štampanje lista pomaže Općina Banovići, a kompletnu redakciju čine zaposlenici JU Centar za kulturu i informisanje Banovići. List izlazi povremeno. Prvih pet brojeva smo ukoričili i objedinili na jednom mjestu.


IZDAVAČKA DJELATNOST / VIDEO

JEDNA PRIČA O BANOVIĆIMA, DOKUMENTARNI FILM, DVD, 2009.
Svi značajni događaji na području Banovića bilježe se i čuvaju i u dokumentarnim filmovima koje naša kuća producira svake godine. Jedan od zapaženijih, koji je doživio i prevod na turski jezik i veliki tiraž jeste i dokumentarni film Jedna priča o Banovićima, autora Safeta Berbića koji je javnosti predstavljen na proslavi 10. septembra, Dana Općine, 2009. godine. Film je nastao kao rezultat velikog truda svih zaposlenika na prikupljanju materijala, njegovom aranžiranju i najzad u montaži. Svaki detalj u filmu je važan jednako kao i svaki učesnik u produkciji: od direktora (Mirnes Brigić) preko spikera (Mirela Bojić) do montažera (Fikret Kerić) i režije koja uključuje svaku dobronamjernu sugestiju svih zaposlenika u Ustanovi. Prevod ovog filma na turski jezik dostavljen je prijateljima iz bratske općine Kartal, u Istanbulu.

SUNCE ZA RUDARE, DOKUMENTARNI FILM, DVD, 2010.
Autorstvo ovog filma također potpisuje Safet Berbić, Mirela Bojić je spiker, a Fikret Kerić montažer. Direktor filma Mirnes Brigić. I ovaj film, koji je premijerno prikazan na proslavi Dana rudara 21. decembra 2010. godine štampan je u velikom tiražu i poklonjen svim banovićkim rudarima. Film je također prikazan i na internetu i na kantonalnoj televiziji. Svake godine, za potrebe svečane akademije povodom Dana rudara, naša kuća producira po jedan dokumentarni film koji je svojevrsna retrospekcija onoga što su Uprava i Nadzorni odbor RMU Banovići uradili u prethodnoj godini. Na taj način se i slikom i tonom stvara dragocjena arhiva sa obiljem podataka o ovom privrednom kolektivu, o proizvodnji, otkrivci, investicijama, zapošljavanju, društvenoj odgovornosti …


IZDAVAČKA DJELATNOST / AUDIO

SAFET BERBIĆ, FATIMINA RUKA, roman, DVD, poklon slijepim i slabovidnim osobama.
Uz sav humanitarni angažman naše kuće, naročito pri prikupljanju novaca od prodaje knjiga Lejle Avdić i doniranja tog prihoda Udruženju Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji BiH, naročito smo ponosni na zvučno izdanje romana Fatimina ruka Safeta Berbića. Nemjerljivu zahvalnost dugujemo našem spikeru Mireli Bojić koja je snimila više od 16 sati materijala kako bismo ovaj obimni roman o rudarima na 444 stranice, učinili dostupnim za „čitanje“ i slijepim i slabovidnim osobama. Zvučni zapis štampan je na DVD-u u luksuznom omotu i doniran Udruženju slijepih i slabovidnih osoba Općine Banovići. Povratne informacije daju nam za pravo da budemo sretni i ponosni na ovaj izdavački poduhvat.

Back to top button