Svijet

Ukrajina tvrdi da je oborila više od 30 ruskih dronova

Britanski ministar odbrane Shapps razgovarao sa Zelenskim u Kijevu

Britanski ministar odbrane Grant Shapps razgovarao je o tome kako ojačati ukrajinsku protuzračnu odbranu tokom razgovora u Kijevu sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, saopćio je u četvrtak kabinet predsjednika, prenosi Reuters.

Posjeta glavnom gradu Ukrajine bila je Shappsova prva posjeta Kijevu otkako je prošlog mjeseca postao ministar odbrane. Britanija je bila čvrst saveznik Ukrajine tokom cijele invazije koju je pokrenula Rusija u februaru 2022.

“U ime cijele nacije, zahvaljujem vam na svemu što činite za nas. Zahvalni smo na vašoj pomoći – vojnoj, finansijskoj, humanitarnoj. Veoma cijenimo što se možemo osloniti na vas”, navodi se u saopćenju iz ureda Zelenskog.

Zelenski je istakao saradnju u sektoru odbrane između Kijeva i Londona, što je, kako je rekao, omogućilo Ukrajini da značajno proširi svoje sposobnosti na bojnom polju dalekometnim oružjem.

 

Ukrajina oborila 34 od 44 drona koje je tokom noći lansirala Rusija

Zračne snage Ukrajine saopćile su u četvrtak da su njihovi sistemi protuzračne odbrane oborili 34 od 44 drona Shahed koje je Rusija lansirala tokom noći, a regionalni zvaničnik je rekao da u napadu nije bilo žrtava, prenosi Reuters.

“Borbeni avioni, protuzračne raketne jedinice i pokretne vatrene grupe bile su angažirane u odbijanju napada”, saopćila je vojska u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Regionalni guverner Odese Oleh Kiper rekao je da je njegova regija bila glavna meta, ali da u napadu nije bilo žrtava.

“Naše snage protuzračne odbrane odradile su odličan posao”, napisao je Kiper na Telegramu.

“Bez pogodaka ili razaranja. Nije bilo žrtava. Bilo je samo nekoliko manjih požara na suhoj travi kao rezultat pada olupine oborenog Shaheda”, naveo je on.

Odesa, južna ukrajinska luka, pretrpjela je napade ruskih dronova i raketa od jula, kada je Rusija napustila ugovor o izvozu žitarica uz posredovanje UN-a koji je omogućio Kijevu da svoje žito šalje u inostranstvo.

(Reuters)
Trudeau se izvinio zbog aplauza nacističkom veteranu u kanadskom parlamentu

Kanadski premijer Justin Trudeau izvinio se zbog toga što je predsjednik Donjeg doma u kanadskom parlamentu pozdravio ukrajinskog nacističkog veterana kao heroja tokom sjednice kojoj je prisustvovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Trudeau je rekao da mu je posebno žao zbog neprijatne situacije u kojoj se zbog toga  našao Zelenski, prenosi Reuters.

“To je bila greška koja je duboko osramotila parlament i Kanadu”, kazao je on.

Trudeau je dodao da svi koji su se zatekli na toj sjednici i aplaudirali duboko žale zbog toga, iako su to učinili nesvjesni konteksta.

Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Anthony Rota podnio je u utorak ostavku, nakon skandala sa odavanjem počasti Ukrajincu koji je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik SS jedinice.

(Reuters)
Foto na naslovnici: Centralni Portal
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button