Svijet

Rusija izvršila udar u regiji Izmaila, oštećena lučka infrastruktura

SAD uvodi sankcije ruskim i kineskim kompanijama zbog invazije na Ukrajinu

Američka vlada uvela je nove sankcije za pet ruskih i 11 kineskih kompanija zbog njihove uloge u opskrbi komponenti tehnologije bespilotnih letjelica koje su se koristile u ruskoj invaziji na Ukrajinu, prema informativnoj agenciji Reuters.

Najnovija trgovačka crna lista otežat će američkim dobavljačima izvoz tehnologije tim kompanijama.

Prema izvještaju, devet od tih kompanija, uključujući kinesku kompaniju Asia Pacific Links i rusku kompaniju SMT-iLogic, već su bile na meti prve serije američkih sankcija u maju.

Još šest kineskih subjekata također je dodano na popis za opskrbu avionske opreme Iran Aircraft Manufacturing Company, koja je koristi za izradu bespilotnih letjelica koje Iran koristi za napade na naftne tankere na Bliskom istoku i Rusija u svom ratu u Ukrajini, prema ministarstvu trgovine SAD-u.

Ukrajina tvrdi da je oborila 26 ruskih dronova

Rusija je tokom noći napala Ukrajinu s 38 bespilotnih letjelica, saopćile su ukrajinske zračne snage i dodale da je uništila njih 26.

Neki od dronova su, međutim, pogodili dunavsku luku Izmail za izvoz žitarica, oštetivši više od 30 vozila i ranivši dva vozača tokom dvosatnog napada, rekao je guverner Odese Oleg Kiper na Telegramu.

(Reuters)
Rusija kaže da je oborila dronove iznad Belgoroda i Kurska

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage odbile nekoliko ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama iznad regija Belgorod i Kursk kasno u ponedjeljak, uništivši najmanje 11 bespilotnih letjelica.

Reuters navodi ministarstvo da je sedam bespilotnih letjelica oboreno iznad regije Belgorod, a četiri iznad regije Kursk.

(Reuters)

Rusija izvršila udar u regiji Izmaila, oštećena lučka infrastruktura

Rusija je tokom noći izvršila udar na Odesku oblast u Ukrajini jurišnim dronovima, a u napadu je oštećena lučka infrastruktura i dvije osobe su povrijeđene, saopštio je načelnik oblasne vojne administracije Oleg Kiper.

On je rekao da je u regiji Izmaila pogođena lučka infrastruktura i da su povrijeđena dva muškarca, vozači kamiona, prenosi agencija Unian.

“Jednom je ljekarska pomoć ukazana na licu mjesta, drugi je hospitaliziran sa teškom povredom ruke”, napisao je Kiper na Telegramu.

Ukrajinski zvaničnik je saopštio i da su oštećene zgrade kontrolnog punkta i magacina i oko 30 kamiona, od kojih je šest zahvaćeno požarima koji su, kako je naveo, ugašeni.

Prema riječima Kipera, ukrajinska protuzračna odbrana je oborila većinu ruskih dronova.

(Reuters)
(Foto na naslovnici: Anadolu Agency)
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button