Svijet

Rusija tvrdi da je uništila 11 ukrajinskih dronova iznad Krima

SAD: Nećemo oklijevati da uvedemo dodatne sankcije Rusiji i Sjevernoj Koreji

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena ”neće oklijevati” da uvede dodatne sankcije Rusiji i Sjevernoj Koreji ako zaključe bilo kakve nove poslove sa oružjem, saopšteno je iz američkog State Departmenta.

“Već smo preduzeli niz akcija da sankcionišemo entitete koji su posredovali u prodaji oružja između Sjeverne Koreje i Rusije i nećemo oklijevati da uvedemo dodatne mjere ako to bude potrebno”, rekao je portparol State Departmenta Mathew Miller, prenosi Reuters.

Miller je ocijenio da je ”zabrinjavajuće” što Rusija i Sjeverna Koreja razgovaraju o povećanju saradnje koja bi, kako je rekao, mogla da naruši rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Rusija tvrdi da je 11 ukrajinskih dronova uništeno iznad Krima

Ruska protuzračna odbrana uništila je u četvrtak ujutro 11 ukrajinskih dronova iznad Krima, citirala je ruska državna novinska agencija RIA rusko Ministarstvo odbrane.

Također, uništeno je i pet ukrajinskih morskih dronova koji su u četvrtak napali brod ruske mornarice u Crnom moru, objavila je RIA, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

(Reuters – Ilustracija)
Južna Koreja zabrinuta zbog vojne saradnje Sjeverne Koreje i Rusije

Južnokorejski ministar za ujedinjenje zadužen za odnose sa Sjeverom Korejom izrazio je zabrinutost zbog vojne saradnje između Sjeverne Koreje i Rusije, izvijestila je u četvrtak glavna južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Kim Young-hoova izjava došla je dan nakon što se sjevernokorejski vođa Kim Jong-un sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom na ruskom Dalekom istoku i razgovarao o vojnim pitanjima, ratu u Ukrajini i mogućoj ruskoj pomoći sjevernokorejskom satelitskom programu.

(Reuters)
Kim Jong-un pozvao Putina u Sjevernu Koreju dok nastavlja posjetu Rusiji

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina u svoju zemlju tokom njihovih razgovora u Rusiji, izvijestili su u četvrtak državni mediji, pri čemu se očekuje da će Kim nastaviti svoje putovanje posjetom vojnim proizvodnim pogonima.

Putin je prihvatio poziv, objavila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA), ne navodeći kada bi do posjeta moglo doći.

Kim Jong-un je rekao Putinu da je sastanak na ruskom Dalekom istoku podigao bilateralne veze na novi nivo izrazio svoju spremnost za poticanje stabilnih odnosa usmjerenih na budućnost sljedećih stotinu godina, objavila je KCNA.

Foto na naslovnici: N1

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button