BiHIzdvojeno

ALARM ZA CIJELO DRUŠTVO: Bh. ceste odnose živote, samo tokom prošlog vikenda 10 poginulih

“Imate situaciju da alkoholizirana osoba može biti u parku i postoji mogućnost da policija izrekne kaznu do 500 KM zbog kršenja javnog reda i mira. Ako taj čovjek sjedne u automobil, može biti kažnjen s 50 KM”, kazao je ministar unutarnjih poslova KS-a Admir Katica.

Teška saobraćajna nesreća dogodila se u srijedu u večernjim satima na području sarajevskog naselja Rajlovac. Nesreća se dogodila oko 20.40, a u njoj je smrtno stradala jedna osoba, piše Večernji list BiH.

U nesreći su učestvovali motorno vozilo i motocikl, a preminuo je vozač motocikla. Nakon obavljenog uviđaja uhapšen je vozač kombija zbog teškog kaznenog djela protiv sigurnosti javnog prometa. Kako je navedeno iz policije, došlo je do sudara putničkog motornog vozila VW Transporter, kojim je upravljao B. D. rođen 1992., i motocikla Aprilia Atlantic, kojim je upravljao J. K. rođen 1992., nastanjen u Vogošći. U ovoj saobraćajnoj nesreći od zadobivenih povreda na mjestu je smrtno stradao 31-godišnji motociklist.

Zabrinjavajući brojevi

Broj poginulih na cestama u BiH je zabrinjavajući. Čak 10 osoba je izgubilo život u saobraćajnim nesrećama na bh. cestama samo posljednjeg vikenda. Crni scenarij počeo je u subotu, 26. augusta, kada je u mjestu Kaoci kod Srpca poginuo motociklist. Istog dana u Kostajnici kod Doboja smrtno je stradala jedna osoba, dok su ronioci u rijeci Savi izvukli Golf pet u kojem je bilo tijelo 79-godišnjaka iz Brčkog. Kasno u noći sa subote na nedjelju, s 26. na 27. augusta, u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnoj cesti M-17 Žepče – Maglaj poginula je jedna osoba. A u nedjelju, 27. augusta, tragedija je zabilježena kod Brčkog i tom prilikom poginule su dvije osobe, dok su četiri osobe poginule u saobraćajnoj nesreći kod Prnjavora.

Nažalost, broj prometnih nesreća u BiH konstantno raste. Potvrđuju to i službene statistike. Naime, prema izvještaju BIHAMK-a za prošlu godinu, u saobraćajnim nesrećama u BiH život su izgubile 222 osobe, dok je 10.258 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede. Tokom 2022. registrirane su 1083 nesreće više u odnosu na 2021., što izraženo u postocima prikazuje povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za 3,45%. Broj saobraćajnih nesreća s poginulim/povrijeđenim osobama povećan je za 299 ili 4,14%. Kada su u pitanju saobraćajne nesreće s materijalnom štetom, u prošloj godini registrirane su 784 nesreće više u odnosu na 2021., odnosno 3,25%.

“Zaključujemo da je trend smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nesreća koji je započeo 2017. prekinut tokom prošle godine, gdje ponovno bilježimo porast saobraćajnih nesreća. Prema navedenim podacima, možemo zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2022. događalo u prosjeku nešto više od 85 saobraćajnih nesreća, od toga blizu 20 saobraćajnih nesreća s poginulim/povrijeđenim osobama”, navedeno je u izvještaju.

Alkohol i vožnja

Veliki broj saobraćajnih nesreća na našim cestama, među ostalim, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niske razine saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju. Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na cestama jedan su od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nesreća. Slijede saobraćajne nesreće nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nesreće koje su rezultat radnji vozilom u prometu te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje prometne signalizacije itd. Očigledno je da i, osim brojnih izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa u BiH, nije došlo do poboljšanja stanja sigurnosti u prometu. Zanimljivu konstataciju iznio je ministar unutarnjih poslova SŽ-a nakon pogibije mlade doktorice Azre Spahić koju je usmrtio vozač koji je upravljao automobilom bez vozačke i pod utjecajem alkohola.

“Imate situaciju da alkoholizirana osoba može biti u parku i postoji mogućnost da policija izrekne kaznu do 500 KM zbog kršenja javnog reda i mira. Ako taj čovjek sjedne u automobil, može biti kažnjen s 50 KM”, kazao je ministar unutarnjih poslova KS-a Admir Katica.

Izvor
https://www.slobodna-bosna.ba/

Slično:

Back to top button