IzdvojenoRadio forma

Sjećanja: SABRIJA KAHRIMANOVIĆ (1948-2017)

Punih šest godina navršilo se 29. maja 2023. godine od onog dana kad nas je napustio Sabrija Kahrimanović, neumorni i po svemu unikatni novinar Radio Banovića. Otac, utemeljitelj, urednik i voditelj antologijske emisije “Radio na selu selo na radiju” koja je porušila sve poznate rekorde po broju izdanja i po slušanosti.

Sabrija Kahrimanović bio je poseban i teško dokučiv definicijama novinarstva. Zbog toga i danas, šest godina od njegova odlaska, on plijeni pažnju novinara i onih koji umiju cijeniti novinarski esnaf. Njegova drukčijost ogleda se ponajprije po tome što uopće nije bio zaposlenik našeg radija a ostavio je trajan i neizbrisiv pečat. Kako je to moguće? Sve je moguće kad se radi s ljubavlju. Mogao je Sabrija raditi u bilo kojem preduzeću, mogao je biti ratar, rudar, pravnik, svejedno, ali radio je bio i ostao njegova prva i najveća ljubav. Emisijom pod naslovom „Iz aktivnosti mjesnih zajednica“ načinio je prve novinarske korake i bio propraćen skepsom, kao uostalom i svaki početnik. Ko je sad ovaj, pitali su se radoznalci i cinici. No, emisija koja je emitovana u prvoj deceniji od osnivanja Radio Banovića (1975) odmah je kupila pažnju slušalaca. Iz nje je izrasla antologijska emisija „Radio na selu – selo na radiju“, koja je svoje prvo izdanje doživjela 26. novembra 1986. godine. Od tog dana do svog posljednjeg izdanja 28. februara 2016. godine emitovane su 1.554 dvosatne emisije. Sabrija Kahrimanović otišao je 29. maja 2017. godine u sfere kojima je toliko puta treperio njegov glas: „dragi moji seloveseljaci“. Imao je tek 69 godina. Bio je i ostao naš učitelj ponajprije po svom profesionalnom odnosu i ljubavi prema radiju i radijskom novinarstvu.

Svake nedjelje, trideset godina zaredom Sabrija Kahrimanović je putovao autobusom iz Pribitkovića ka Banovićima. Svake nedjelje, dva sata sjedio bi u studiju pred mikrofonom sa slušalicama na ušima i strpljivo odgovarao na sve telefonske pozive, ispunjavao muzičke želje, promovirao izvođače izvorne muzike, u svojoj emisiji reklamirao bi firme, pričao o poljoprivredi, stočarstvu, o rudarima, o dobrim i vrijednim ljudima. A onda bi se ponovo autobusom vratio kući u svoje Pribitkoviće da pomogne bolesnoj supruzi. I tako, svake nedjelje, tri decenije, 1.554 emisije od 120 minuta, to je 3.108 sati, 52 mjeseca pred mikrofonom, više od četiri godine sa svojim „dragim seloveseljacima“. Uza sve to redovni dopisnik brojnih printanih medija. Bio je i ostao neumorna mašina za produkciju novinarskih tekstova u svim medijima, i prije rata, i u toku rata, i poslije rata. Podvig vrijedan pažnje.
Sa polica u njegovoj zaostavštini i danas vrišti rukopis knjige sa jednostavnim naslovom “Iz novinarske bilježnice” i čeka da se ukoriči u knjigu, kao još jedan emanet o životu i radu velikog novinara. 
Nadamo se da će na nekim nebeskim ultrakratkim radio valovima ponovo krenuti špica emisije “Radio na selu – selo na radiju” i da će Sabrija Kahrimanović, u rajskim baščama, uveseljavati neke nove seloveseljake.

Tekst i foto: Safet Berbić

Slično:

Back to top button