IzdvojenoRadio forma

Fotografija dana: KAMENSKO, Bosna i Hercegovina

Tridesetak kilometara od Olova, nizvodno, na desnoj obali Krivaje, u selu Careva Ćuprija, odmah kod osnovne škole, nalazi se most koji nekako liči na glavu velike asfaltne zmije što je vijugajući dopuzala sa planine Sokoline i premostivši Krivaju počinula na drugoj obali. Gore na njezinu račvastu repu bljeskaju krovovi kuća Vrha i Magulice.

U malenoj kolibi kraj legendarnog golfa dvojke drijema pokisli posavski lovački trobojac, žmirka i osluškuje kako njegov gazda u njivi, odmah dolje ispod seoskog mezarja, oštri kosu. U Kamensku sve ključa od ljepote, klobuča bistra voda što se točkovima sliva u ručno dubljena johova korita, a iz sedre, mahovine i ledene vode Podkamena plešu dugine boje, vjetar češlja pamučaste oblake što se isparavaju iz planinskih vrhova Osoja i Sikire. 

Tako nekako bi mogao početi pustopis iz Kamenska, sela u koje treba doći, udahnuti zrak što miriše na petrikor, na poljsko cvijeće, udahnuti ga kroz nos, duboko, snažno nadimajući pluća, pustiti da tijelo obuzmu trnci miline, odmoriti oko na pejzažu kakav je moguć samo ovdje, a onda odahnuti, izuti se i sjesti na tepih od trave i zahvaliti se Bogu na ovoj blagodati. 

Tekst i fotografija: Safet Berbić

Slično:

Back to top button