BanovićiIzdvojeno

Općinu Banovići posjetio ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić (foto i video)

U prvoj radnoj posjeti Općini Banovići boravio je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, koji je sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem razgovarao o implementaciji projekta CEB II na području Općine. U okviru navedenog projekta u Banovićima, u Mjesnoj zajednici Oskova (naselje Brioni), grade se dvije zgrade sa 30 stambenih jedinica u koje će biti smještene raseljene osobe i izbjeglice iz kolektivnih centara Ježevac i Mrdići. Vrijednost radova je oko 3 miliona i 100 hiljada konvertibilnih maraka i oni bi trebali biti završeni do kraja tekuće godine. Završetkom navedenih radova bit će trajno riješeno pitanje smještaja oko 50 % lica koja se nalaze u kolektivnim centrima u Banovićima. Projekat CEB II finansira se kroz kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe, njegov nosilac je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementiraju ga entitetska ministarstva u suradnji sa lokalnim zajednicama.

Prilikom obilaska terena ministar Hurtić uvjerio se da se radovi odvijaju planiranom dinamikom zbog čega je izrazio zadovoljstvo, te najavio da je u pripremi nastavak projekta (projekat CEB III) u kome će naša Općina  biti među prioritetnim. „U općini Banovići dešava se pozitivna priča, nema nikakvih problema oko implementacije CEB II projekta u koji se krenulo na vrijeme za razliku od nekih drugih općina i gradova“ – kazao je Hurtić.

Prema riječima općinskog načelnika dr. Bege Gutića važno je da općina Banovići uđe i u projekat CEB III, da se završi započeti proces i raseljena lica i izbjeglice smjeste na jednom mjestu kako bi im se obezbijedili  bolji uvjeti za život. S tim u vezi, načelnik Gutić je istakao da je potrebno izgraditi još dvije zgrade sa istim brojem stambenih jedinica (još 30), što bi bilo dovoljno za smještaj svih osoba iz kolektivnih centara Ježevac i Mrdići.

Posjeta ministra Hurtića bila je prilika da se otvore pitanja međusobne suradnje i na drugim projektima. Imajući u vidu da Ministarstvo implementira programe pomoći u oblasti kulture, sporta i infrastrukture, otvorena je mogućnost da općina Banovići dobije finansijska sredstva za projekte i iz navedenih oblasti.

 

 

Izvor
https://banovici.gov.ba/

Slično:

Back to top button