IzdvojenoRadio forma

Preminuo Šaban Omerbegović, jedan od posljednjih komorata koji su preživjeli nesreću u jami Radina 1962. godine

Danas u 12:45 h prestalo je kucati srce komorata Šabana Omerbegovića, potvrdila je njegova porodica. Šestog aprila ove godine zakoračio je u 94. godinu. Bi je jedan od  posljednjih preživjelih rudara iz najveće nesreće u povijesti banovićkog rudarenja koja se desila 27. februara 1962. godine u jami Radina. Dženaza u utorak, 23. maja 2021. godine poslije ikindije namaza u rodnom Borogovu (Osmaci)

Naš novinar pronašao je Šabana Omerbegovića u selu Borogovo (općina Osmaci) u ljeto 2021. godine, napisao dirljivu priču o ovom velikom komoratu, koja je došla i do Uprave RMU Banovići. Iste godine, Šaban Omerbegović je na manifestaciji povodom Dana rudara 21. decembra dobio priznanje “Zaslužni član Društva”. Cijela pozorišna sala Radničkog doma ustala je na noge i pozdravila starog radinskog komorata.

Klimavi hod Šaban je potpomagao štapom, a krhko sjećanje na nesreću u rudniku Radina 27. februara 1962. godine riječima: „Kad je eksplodiralo u skladištu eksploziva svi smo navalili prema izlazu. Rudari su se gušili plinom i padali jedan preko drugoga. Tušilo me i stezalo u prsima. Popeli smo se na gornji boj u jami jer je neko reko da se samo tako moremo spasit. Gazio sam preko mrtvih komorata da dođem do daha. Neki su se još mrdali. Ali nemereš mu pomoć kad i teb treba pomoć. U jednom trenutku neko me povuko za nogu, ili sam se spotako, ne znam, uglavnom, pao sam. U padu sam stigo zamolit Boga samo da doživim da vidim svoje četvrto dijete jer moja Naila je bila u sedmom mjesecu trudnoće, rodila mi je tri šćeri i, pravo da ti kažem, priželjkivo sam sina. Bog je slušo moje molitve. Dva mjeseca kasnije rodio se sin. Dao sam mu ime Himzo, po mom babi.“ 

Šaban Omerbegović rođen je 6. aprila 1929. godine u selu Borogovo kod Kalesije. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1996) bio zatočen u logoru Sušica.

Vijest o smrti Šabana Omerbegovića saopćio nam je danas upravo njegov sin Himzo. Dženaza će se obaviti u utorak, nakon ikindije namaza na mjesnom mezarju u Borogovu. Suosjećamo sa porodicom a Šabanu, na ovoj posljednjoj ovodunjalučkoj prozivci velika hvala i naš rudarski pozdrav Sretno uz stihove velikog pjesnika.

RADNIKU (Silvije Strahimir Kranjčević)

Amo ruku,

junače pruži žuljnu,

Amo ruku,

nabore da ti mučne

Pjesnikova drhtava usna,

druže,

Štujući ljubne.

Tekst i fotografija: SB

Slično:

Back to top button