IzdvojenoKultura

Promovisana zbirka pjesama „Ja sam malko radoznalko“ autora Ćamila Softića (foto i video)

„Ja sam malko radoznalko“ naslov je nove zbirke pjesama banovićkog pjesnika Ćamila Softića, koja je izašla u izdanju izdavačke kuće „Lijepa riječ“ iz Tuzle. Nakon sarajevske promocije polovinom mjeseca aprila, Softić je svoju zbirku pjesama promovisao i u rodnom gradu, a promocija je održana u multimedijalnoj sali BKC-a. Osim autora, o knjizi su govorili Šimo Ešić i Safet Berbić.

Citirajući riječi velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara „Pisao sam malo, a vjerujem dobro – a volio bih da sam pisao još manja a još bolje“, Berbić je kazao da se ova sentenca može primijeniti i na Ćamila Softića. On se relativno kasno pojavio na književnoj sceni, izdao je tek četiri zbirke i radio je baš onako kako ga je savjetovao Mak Dizdar.

Zbirka pjesama „Ja sam malko radoznalko“ je za Šimu Ešića značajno i vrijedno književno djelo u kome je pjesnik za odrasle pokazao da je sačuvao dječiju dušu. Zahvaljujući svojim unucima počeo je stvari i svijet gledati dječijim očima i dječijom radoznalašću.

Ešićeve riječi potvrdio je i sam autor Softić navodeći da je pomalo postao radoznalko, ali da su teme njegovih pjesama ipak neuobičajne i da one nisu klasična dječija poezija. Pjesme nisu bajkovite te svaka ima zasebnu poruku.

Ćamil Softić je do sada objavio četiri zbirke pjesama: „Sunčani zavežljaji“ (1987), „Kako pjevati sad“ (1995), Zaljubljeni jarac (2012) i „Ja sam malko radoznalko“(2023).

 

Izvor
https://banovici.gov.ba/

Slično:

Back to top button