BanovićiIzdvojenoKultura

Banovići – Svečano otvorena “Međunarodna smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih – Banovići 2023.”

U periodu od 5. do 7. maja ove godine Općina Banovići je bila domaćin međunarodnih naučnih dostignuća učenika osnovnih škola iz oblasti tehničkog odgoja i inovatorvstva, a danas je u Pozorišnoj sali Radničkog doma u Banovićima svečano otvoren takmičarski dio smotre.

Jučer su pristigle delegacije učenika i nastavnika iz Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, te učesnici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine čime je zvanično počelo druženje u okviru prve “Međunarodne smotre naučno-tehničkog stvaralaštva mladih – Banovići 2023.”.  

Današnju svečanost otvorio je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović koji je ovom prilikom poručio da su Banovići dostojanstven domaćin kao i uvijek i da na najbolji način predstavljaju, kako općinu Banovići, tako i Tuzlanski kantona ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

U ime domaćina na svečanoj akademiji obratio se općinski načelnik Bego Gutić koji je kazao: “Ovo je prilika da promovišemo tehničku kulturu, tehnički dogoj i obrazovanje jer bez razvoja tehničke kulture nema ni razvoja tehnike ni tehnologije bez kojih se ne može zamisliti ni privredni razvoj. Učenici će kroz svoje radove dati najbolju sliku na kojem nivou je tehnička kultura u našoj zemlji i na prostoru jugoistočne Evrope. Naglasio je da su u Banovići ova tri dana okupljeni najbolji budući inžinjeri, naučnici i da će na mnoge od njih ovo ostaviti veliki utisak u njihovoj budućoj karijeri.

U ime vlade Tuzlanskog kantona koja je jedan od pokrovitelja manifestacije, govorila je ministrica Senada Dizdarević. Ona je kazala da je ovo najbolji način da djecu usmjerimo na pravi put i da podrška Vlade u ovakvim aktivnostima nikada neće izostati.

U holu Radničkog doma za sve posjetioce tokom cijelog dana otvorena je izložba radova učenika i mentora, a bit će održan i okrugli sto na temu “Perspektive i izazovi u nastavi tehničke kulture”. Od 14:30 h na Gradskom stadionu održat će jedan od zanimljivijih dijelova takmičenja avio modelara i sličnih disciplina. Na smotri je prikazan i film naučnog stvaralaštva kao nova disiplina uvršetna u smotru. Svečani dio smotre svojim nastupom uljepšali su učenici O.Š. Banovići iz folklorne i ritmičke sekcije. Svečano proglašenje pobjednika, dodjela diploma i medalja te zatvaranje smotre planirano je od 19:00 sati u Radničkom domu.

Razgovori o organizovanju međunarodne smotre učenika iz oblasti naučno-tehničkog stvaralaštva krenuli su prošle godine nakon učešća mladih banovićana Haruna Šabanovića i Dženana Bećića na međunarodnoj izložbi inovacija i istraživačkih radova u Makedoniji gdje su ostvarili zapažene rezultate. 

Međunarodna smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih-Banovići 2023. održava se pod pokroviteljstvom Općine Banovići, Ministarstva obrazovanja i nauke TK i Rudnika Banovići, a u organizaciji Udruženja za naučno tehničko stvaralaštvo mladih TK i Osnovne škole Banovići.

Slično:

Back to top button