Banovići

OTPAD NIJE SMEĆE

Projekat Udruženja "Sretna žena" Banovići

Projekat Udruženja “Sretna žena” Banovići, koji je podržan od strane Fondacije Tuzlanske Zajednice pod nazivom ”Otpad nije smeće”, trajao je 3 mjeseca u saradnji sa učenicima i prosvjetnim radnicima osnovnih škoka sa područja Općine Banovići.
Edukaciji koju je vodila Džemila Agić direktorica Centra za Ekologiju i Energiju a koja se održala 22.11.2022. g u prostorijama Radničkog doma prisustvovalo je 128 prisutnih radnika, članovi uprave JU Komunalno i šef kabineta za prostorno uređenje Općine Banovići a dalju edukaciju učenika su obavili prosvjetni radnici.
01.12.2022. g donirani su kontejneri za dvije osnovne škole u urbanom dijelu Općine za selekciju papira i plastike, a za škole u ruralnom dijelu općine kante za selekciju otpada.
Učenici su od početka decembra počeli sa razdvajanje otpada i stečenu praksu nastavljaju u budućnosti. JP Komunalno vrši pražnjenje kontejnera a prikupljeni otpad odvozi se na odgovarajuće mjesto
Tokom decembra mjeseca organizovane su i akcije čišćenja sa učenicima i prosvjetnim radnicima. Tokom januara su realizovane promocije putem distribucije letaka i uputama na koji način se vrši selekcija otpada sa naglaskom na važnosti selekcijei prerade otpada.
Plan upravljanja otpadom Općine Banovići trebao bi biti implementiran u proljeće 2023. g.

Slično:

Back to top button