IzdvojenoRadio formaSport

O njima mi piši: MUHAMED ALISPAHIĆ, karatista iz Banovića Najperspektivniji sportista Grada Živinice

Odličan učenik šestog razreda Osnovne škole Banovići, Muhamed Alispahić nagrađen je priznanjem „Najprespektivniji sportista Grada Živinice“. Peti je najbolji karatista u Bosni i Hercegovini. Do sada osvojio preko 80 medalja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. 

Na ceremoniji Izbor sportiste godine Grada Živinice, koja je održana u živiničkom BKC-u 29. decembra 2022. godine, Muhamed Alispahić, učenik Osnovne škole „Banovići“ nagrađen je priznanjem „Najperspektivniji sportista Grada Živinice“. U obrazloženju odluke spiker je između ostalo kazao kako je Muhamed Alispahić za kratko vrijeme osvojio čak osamdeset medalja na domaćim i na međunarodnim takmičenjima.

U karate klubu „Seiken“ Živinice Muhamed Alispahić profesionalno trenira i takmiči se od 2018. godine. Za karate je vezan od prvog razreda osnovne škole i prošao je sve faze u razvoju. U dramatičnom, skoro epskom meču za ulazak u reprezentaciju Bosne i Hercegovine i odlazak na Balkansko prvenstvo  (april 2022. godine) Muhamed je poražen, ali to ga nije obeshrabrilo, naprotiv, mladi banovićki karatista je na državnom nivou u svojoj kategoriji, nižući uspjeh za uspjehom postao peti najbolji karatista u Bosni i Hercegovini. Njegov rad su prepoznali u Živinicama i nije bilo dileme pri izboru najperspektivnijeg sportiste.

Da bi dijete od 13 godina ponijelo laskavu titulu „Najperspektivniji sportista Grada Živinice“ ono mora proći sito i rešeto, mora svakodnevno natapati majicu znojem, mora uzurpirati slobodno vrijeme svojih roditelja, prazniti kućni budžet radi nabavke opreme i odlaska na treninge i takmičenja, naviknuti se da se u pobjedi ne uzoholi i da u porazu ne klone duhom. A Muhamed je sve to stigao. I još, ne postoji sekcija u školi u kojoj nema Muhameda, đaka odlikaša za primjer i ugled. Kad Muhamed na priredbi recituje Ibrišimovićeve stihove, kad dođe iz mehtefa pa zauči fatihu ili ezan, naježi se cijela mahala, kad Muhamed progovori o fizici i metafizici ti zanijemiš od te mudrosti.

Muhameda smo zatekli u neobičnoj pozi: razapeo špagu na konopcima bokserskog ringa, lijevom rukom drži ravnotežu, a desnom pokazuje bicepse. Nema odmora za ovog wunderkinda: već u martu čeka ga federalno a u aprilu i državno prvenstvo. Muhamed će otići na natjecanje, dakako, da ponovo pogne glavu kako bi mu uručili medalju za najboljeg karatistu Bosne i Hercegovine, Balkana, Evrope, svijeta. A medalju za najbolje dijete u univerzumu već su mu uručili otac Nermin, majka Enida i seka Maida, mlada doktorica. Kate, odnosno borba sa zamišljenim protivnikom, davno je iza Muhameda. Pravi protivnik je pred njim, ali i u njemu. Kao i u svakom čovjeku. Karate nas najbolje uči kako savladati tog i takvog protivnika. Hajime (kreni), rei (nakloni se) i dosegni zanshin (stanje potpune kontrole). To je Muhamedov moto.                   

Fotografija: Nermin Alispahić                                                                                                          Tekst: BerSa©31.1.2023.

Slično:

Back to top button