Svijet

Film u kojem glumi Edin Hasanović predvodi dodjelu filmskih nagrada BAFTA sa 14 nominacija

Netflixov “All Quiet On The Western Front” predvodi ovogodišnju dodjelu filmskih nagrada BAFTA sa 14 nominacija. Edin Hasanović kao beba prognan iz Klise, općina Zvornik. U Njemačkoj postigao glumačku slavu.

Kritički hvaljeni ep o Prvom svjetskom ratu nova je ekranizacija romana Ericha Maria Remarquea iz 1928. godine. Njegova snažna projekcija čini ga prvim filmom koji je osvojio 14 ili više nominacija za dodjelu filmske nagrade BAFTA. Ukupno je ove godine nominirano 45 filmova u svim kategorijama.Film “All Quiet On The Western Front” nominiran je u sljedećim kategorijama: Najbolji film, Najbolji sporedni glumac, Najbolji reditelj, Najbolji film koji nije na engleskom jeziku, Najbolji adaptirani scenario, Originalni rezultat, Casting, Kostimografija, Kinematografija, Najbolje uređivanje, Najbolja dizajn proizvodnje, Najbolja šminka i frizura, Najbolji zvuk, Najbolji specijalni vizuelni efekti.

Na drugim mjestimu su “The Banshees of Inisherin” i “Everything Everywhere All At” sa po 10 nominacija, a “Elvis” ga prati odmah iza sa devet. Sve nominacije možete pornaći na ovom linku.

Glumac Edin Hasanović zvijezda je filma “All Quiet on the Western Front” kojeg je režirao Edward Berger, a koji govori o strahotama kroz koje prolazi mladi njemački vojnici koji su se morali boriti na Zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata.

[RELATED]https://www.klix.ba/magazin/film-tv/edin-hasanovic-je-zvijezda-popularnog-netflixovog-filma-all-quiet-on-the-western-front/221031071[/RELATED] 

“All Quiet on the Western Front” snimljen je prema istoimenom bestselleru Ericha Maria Remarquea. Hasanović glumi Tjadena Stackfleeta. Film je premijerno prikazan 12. septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Njemački je kandidat za Oscara za najbolji strani igrani film. Na Netflixu je objavljen 28. oktobra.

Dodjela Bafta Film Awards 2023. održat će se 19. februara u Royal Festival Hallu Southbank Centra u Londonu. Ceremonija, koju vodi Richard E Grant, biće emitovana na BBC One.

Film je premijerno prikazan 12. septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Njemački je kandidat za Oscara za najbolji strani igrani film. Na Netflixu je objavljen 28. oktobra.

 

Podsjećamo, Edin je rođen u BiH 1992. godine (Klisa, općina Zvornik), a kao beba je s majkom prognan u Njemačku, gdje je glumio u brojnim serijama i filmovima, među kojima su: “You Are Wanted”, “Only God Can Judge Me”, “Familie Braun”, “Skylines” itd.

IZVOR: KLIX i Slobodna Bosna

Fotografija na naslovnici: Slobodna Bosna

 

Izvor
https://www.klix.ba/

Slično:

Back to top button