IzdvojenoRadio forma

Ramazanski post počinje u četvrtak 23. marta 2023. godine

Prvi dan ramazanskog posta u četvrtak, 23. marta 2023. godine

U nedjelju, iza akšam namaza, nastupa mjesec redžeb 1444. h.g. I on je, kao i sljedeći mjesec šaban, muslimanima jednako važan jer najavljuje dolazak najdražeg mjeseca, mjeseca ramazana. Ove godine, ramazan nastupa u srijedu iza akšam namaza, a iste večeri u jacijsko vrijeme bit će klanjana prva teravija. Prvi dan ramazanskog posta je u četvrtak, 23. marta 2023. godine. Ramazan je mjesec pročišćenja duha, uma i tijela, mjesec u kojemu se muslimani odriču jela, pića i drugih tjelesnih užitaka.

Noć Kadr, bolja od hiljadu mjeseci

Vjeruje se da je objava Kur'ana počela upravo u mjesecu ramazanu, i to u jednoj od noći u trećoj dekadi: “Zbilja, Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr! A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr bolja je od hiljadu mjeseci! Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, u njoj silaze zbog odluke svake, u njoj je spas sve dok zora ne svane.” (Kur'an, sura El-Kadr – Noć Kadr, ajeti 1-5).

Mukabela – zajedničko čitanje Kur'ana

Praksa je da se u džamijama tokom mjeseca ramazana uči mukabela. Najčešće to čine hafizi, a ostali vjernici slušaju učenje.

 

Slično:

Back to top button