BiHIzdvojeno

Preminuo Arif Ahmetašević mirotvorac u najtežim vremenima, humanista, umjetnik

Arif Ahmetašević bio je otac djevojke Edine Ahmetašević koja je ubijena na tuzlanskoj Kapiji od grante ispaljene sa položaja Vojske RS

Piše: A. Č.

Arif Ahmetašević, otac djevojke Edine Ahmetašević koja je ubijena na tuzlanskoj Kapiji od grante ispaljene sa položaja Vojske RS sa planine Ozren, preminuo je danas u Tuzli.

Ahmetaševič je dobitnik zlatne povelje „Linus Paulin“ s plaketom zlatnom značkom i priznanja međunarodnog humaniste 2005. godine, piše RTVTK.

Zaštita ljudskih prava

Priznanje mu je dodijelila Međunarodna liga humanista iz Graza. 2008. godine udruženje građana „Front“, organizacija koja najveći dio rada posvećuje zaštiti ljudskih prava i borbi protiv državne torture, imenovala ga je za počasnog člana.

Interpretator sevdalinke 

Arif Ahmetašević bio je i eminentni bosanskohercegovački interpretator sevdalinke iz Tuzle. U saradnji s Institutom sevdaha Omera Pobrića snimio je CD sa deset sevdalinki.

Arif Ahmetašević bio je dugogodišnji saradnik Radio-televizje Tuzlanskog kantona i učesnik u projektima Pjesmom o Bosni, Ramazanski i Bajramski program i dr.

Mjesto i vrijeme dženaze i ukopa biti će poznati naknadno.

Izvor
https://avaz.ba/

Slično:

Back to top button