Svijet

Amerikanka R'Bonney Gabriel je pobjednica takmičenja Miss Universe za 2022. godinu

Na godišnjem međunarodnom takmičenju Miss Universe, koje je ove godine održano u New Orleansu, pobjedu je odnijela R'Bonney Gabriel iz SAD-a.

R'Bonney Gabriel je modna dizajnerica, učiteljica šivanja i manekenka, a istovremeno i prva Amerikanka filipinskog porijekla koja je osvojila titulu Miss SAD-a.Poručila je da je njena misija “da žene i mlade djevojke vide sebe u njoj i osjećaju se inspirisano da ostvare svoje ciljeve posjedovanjem onoga što jesu”.

Više od 80 takmičarki borilo se za titulu Miss Universe 2022. godine. Prva pratilja bila je Amanda Dudamel iz Venecuele, dok je druga pratilja Andreina Martinez Founier iz Dominikanske Republike. Ostale finalistice dolaze iz Portorika i Curacaa.R'Bonney je titulu preuzele od prošlogodišnje pobjednice, Harnaaz Sandhu iz Indije.

Naime, 71. izdanje Miss Universe održano je u New Orleansu u Ernest N. Morial Convention centru koji je ugostio 84 takmičarki koje su predstavljale svoje zemlje.

 

Održano je nekoliko mjeseci kasnije nego inače, zbog promjena u organizaciji. Za ovu godinu, jedna od izmjena je da je žiri umjesto tradicionalnih 20 za subotnju svečanost izabrao 16 takmičara.

Od samog početka izdvojilo se nekoliko favoritkinja, koje su prodefilirale u svečanoj, tradicionalnoj odjeći i u kupaćim kostimima na ranijem događaju, koji je u srijedu prenosio YouTube.

Prilikom predstavljanja nacionalnih kostima najviše pažnje privukla je misica iz Ukrajine čiji kostim i poruku sada komentiraju brojni korisnici društvenih mreža. Ukrajinka Viktorija Apasenko prošetala je kostimu inspiriranom arkanđelom Mihaelom, ratnikom svjetla koji pobjeđuje zlo. Nosila je bijelu haljinu sa zlatnim steznikom, a na krilima je nosila boje Ukrajine.

foto na naslovnici: MySA

 

 
Izvor
https://www.klix.ba/

Slično:

Back to top button