BanovićiIzdvojeno

Svečani prijem za komandante i predstavnike ratnih udruženja

Petnaestog januara ove godine navršit će se trideset godina od formiranja 119. Muslimanske brdske brigade Banovići. Nastala je od dobrovoljačkih foramcija koje su od početka agresije na našu Općinu, pod okriljem Patriotske lige i Općinskog štaba teritorijalne odbrane, prije formiranja brigade, pružale otpor agresoru od početka agresije na našu Općinu. Kroz evidenciju 119. Mbbr. je prošlo skoro 6.000 boraca.

Povodom Dana brigade općinski načelnik je priredio svečani prijem za ratne komandante 119. Mbbr, ratne komandante bataljona, načelnika Policijske uprave Banovići koji su obavljali tu dužnost u ratnom periodu te predstavnike organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambenooslobodilačkog rata.

“Trideset godina nije malo, bitno je da ovakvih manifestacija ima i ono što bi trebalo jeste da se one malo prošire kako bi se mladi naraštaji upoznali sa njima”, kazao je Nihad Šehović, jedan od komandanata 119. Mbbr.

Svečani prijem, koji je  ujedno bio i najmasovniji do sada, bio je prilika da se evociraju uspomene na događaje iz ratnog perioda te da se uruči zahvalnica općinskom načelniku Begi Gutiću, a dogovoreni su i naredni koraci.

“Dogovoreno je da se u narednom periodu počne sa izradom monografije koja je ujedno najbolji način da se otme od zaborava i njeguje kultura sjećanja”, kazao je načelnik Bego Gutić.

119. Mbbr. je dala nemjerljiv doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine: 268 njenih pripadnika je dalo svoje živote, a devet je odlikovano najvećim ratnim priznanjem ” Zlatni ljiljan”, dok su dva pripadnika brigade odlikovana priznanjem “Srebreni štit”..

Centralna manifestacija obilježavanja  Dana 119. Mbbr. održat će se u nedjelju 15. januara u Željovoj.

Slično:

Back to top button