BanovićiIzdvojeno

Prvi snijeg u 2023. godini prekrio bosanskohercegovačke planine

Skoro smo zaboravili kako izgleda snijeg. U našem gradu posljednji put snijeg je pao 11. decembra prošle godine (fotografija na naslovnici: Zelemboj). A onda je uslijedilo sušno razdoblje koje je lišilo snijega i snježne idile božićne i novogodišnje praznike i dobar komad zimskog raspusta.

Jutros su na planinskim visovima pale prve pahulje u ovoj, 2023. godini, a sudeći prema prognozama meteorologa koje najavljuju nove snježne padavine, mogli bi se stvoriti uslovi za ljubitelje zimskih sportova ali i za druge zimske radosti.

Kraj decembra 2022. godine i početak januara 2023. godine u Bosni i Hercegovini zabilježene su temperature neuobičajene za ovo doba godine. 

Ista vremenska situacija je i u Belgiji, Bjelorusiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Latviji, Litvaniji, Nizozemskoj, Poljskoj i Švicarskoj gdje su također zabilježene temperature iznad januarskog prosjeka.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda prognoziraju da se tokom noći sa utorka na srijedu očekuje susnježica i slab snijeg kako u nizinama, tako i u planinskim predjelima.

Slično:

Back to top button