BanovićiIzdvojeno

Uskoro počinje izgradnja stambenih zgrada za potrebe raseljenih i izbjeglih lica sa područja općine Banovići

Gradit će se dvije zgrade sa po 15 stanova

Dvadeset i sedam godina nakon okončanja agresije na Bosnu i Hercegovinu još uvijek mnoge raseljene i izbjegle porodice nemaju riješeno stalno stambeno pitanje u svojoj domovini. U Banovićima su u nastojanju da ovo pitanje što prije riješe uključili sve nivoe vlasti. U proteklom periodu potpisana su dva sporazuma između Općine Banovići i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izjeglica, te drugih institucija koje su se uključile u projekat nazvan “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB II”. Projekat je aktiviran okončanjem procedure izbora izvođača radova.

“Federalno ministarstvo raseljenih i izbjeglih lica je nosilac ovog projekat. Nedavno je okončana procedura izbora izvođača radova, potpisani su ugovori, a uvođenje izvođača u predmetne radove se očekuje do kraja januara. Ukupna vrijednost radova je preko 3 miliona KM”, kazao je pomoćnik načelnika Mersudin Huskanović i naglasio da je osnovni cilj ovog projekata rješenje stambenog pitanja osoba smještenih u koleketivne centre na području općine Banovići.

Općina Banovići je obezbijedila zemljište, potrebne saglasnosti za građenje, te završila izbor izvođača radova koji će nadzirati gradnju stambenih objekata. Početak izgradnje dvije nove stambene jedinice sa po 15 stanova planiran je do kraja januara ove godine. Objekti će se graditi u MZ Oskova, naselje Brioni.

Huskanović je dodao da je Općina u proteklom periodu trajno stambeno rješenje obezbijedila za 30 porodica za koje je obezbijeđeno oko pola miliona KM, tako da sa ovim projektom ukupna ulaganja u stambeno zbrinjavanje iznose oko 4 miliona KM.

Okončanje projekta se očekuje krajem ove godine kada će 30 raseljenih i izbjeglih porodica konačno moći dobiti stalno riješeno stambeno pitanje. Da li će ovim biti trajno riješeno pitanje svih raseljenih i izbjeglih koji su trenutno smješteni u Banovićima ostaje da se vidi.

Ovaj projekat se finansira kroz kreditna sredstva Razvojne banke vijeća Evrope, te manjim dijelom kroz učešće entiteta, kantona i lokalnih vlasti.

Slično:

Back to top button