IzdvojenoSport

Lana Pudar među elitom: Mostarka u top 10 sportista Balkana

Bugarska novinska agencija (BTA) tradicionalno je organizovala, sada već 49. izbor najboljih sportista Balkana, a plivačica iz Bosne i Hercegovine Lana Pudar našla se među svjetskom sportskom elitom.

Deset nacionalnih novinaskih agencija glasalo je za najbolje sportiste, a titulu najboljeg ponio je plivač David Popovici. Rumunsko sportsko čudo i plivač koji ima svega 18 godina a okitio se zlatnim medaljama na 100 i 200 metara slobodnim stilom, te svjetskom titulom na 100 metara iste discipline.

Rumun je dobio svega tri boda više Novaka Đokovića. Teniser iz Srbije je rekorder kada su u pitanju priznanja za sportistu Balkana, Beograđanin je laskavu pobjedu odnosio čak sedam puta.

Fudbaler Luka Modrić zauzeo je treću poziciju, a hrvatski veznjak i igrač Real Madrida, pobijedio je 2018. godine kada je bio najbolji fudbaler svijeta.

Bosanskohercegovačka najbolja plivačica Lana Pudar našla se na devetom mjestu. Pudar je ostvarila sjajne rezultate i ove godine. Zlatnu medalju osvojila je u disciplini 200 metara delin na prvenstvu Evrope. Bronzanu medalju osvojila je na istom šampionatu u Rimu, ali u disciplini 100 metara delfin.

Dvostruka juniorska prvakinja Evrope postala je na 50 i 200 metara delfin, a srebrena juniorka bila je na 100 metara iste discipline.

Dva zlata donijela je i sa Mediteranskih igra za BiH (100 i 200 metara delfin).

Zapažene nastupe imala je i na nedavno završenom FINA Svjetskom prvenstvu u Australiji.

Deset najboljih sportisa Balkana: 

David Popovici (Rumunija, plivanje) – 64 boda

Novak Đoković (Srbija, tenis) – 61

Luka Modrić (Hrvatska, nogomet) – 48

Miltiadis Tentoglou (Grčka, atletika) – 46

Tijana Bošković (Srbija, odbojka) – 31

Nikola Jokić (Srbija, košarka) – 27

Giannis Antetokounmpo (Grčka, košarka) – 23

Aleksandar Vezenkov (Bugarska, košarka) – 21

Lana Pudar (BiH, plivanje) – 20

Taha Akgul (Turska, hrvanje) – 20

 

Izvor
https://ba.n1info.com/

Slično:

Back to top button