BanovićiIzdvojenoKultura

Promovisana prva zbirka poezije “Zeleni otkosi” autorke Mine Brkić

U velikoj sali BKC-a u Banovićima održana je promocija  stihozbirke Zeleni otkosi, banovićke pjesnikinje Mine Brkić. Ovaj poetski prvijenac, po ocjeni kritike, svojevrsni je omaž Srebrenici, oprostu, ljubavi…

Mina Brkić rođena je 1978. godine u Srebrenici. Nakon genocida u Srebrenici, u kojem je izgubila oca, 1995. godine, sa ostatkom porodice, dolazi u Banoviće. U Banovićima završava srednju ekonomsku školu, a zatim diplomira na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, na odsjeku za hemijsko inženjerstvo. Majka je dva sina. Sa porodicom živi u Banovićima.

“Kao neko ko je preživio genocid u Srebrenici htjela sam da ostavim neki trag o Srebrenici. Trebalo mi je 20 godina da se usudim, odnosno toliko vremena da shvatim šta nam se desilo. Kad sam krenula pisati htjela sam sve to reći i bilo mi je lakše”, kazala je autorica Mina Brkić.

“Jednu brezu, u istoimenoj pjesmi, autorica Mina Brkić imenovala je simbolom postojanja, trajanja i time čitalački pogled smjestila u jedan ugao iz kojeg se jasno doživljava želja lirskog subjekta da potvrdi svoju životnost i trajanje koje su iz korijena iščupali”, istakla je u svojoj recenziji Aida Horvat.

“Mina Brkić je dijete Srebrenice, prognanik koji je sve svoje uspomene spakovao u kufer, a onda u njega trpao i dileme. I pitanja što su nalegla na pleća kao golem teret”, zapisao je između ostalog u svojoj recenziji Safet Berbić.

Izdavač i promotor ove knjige je bila JU “Javna biblioteka” Banovići iz koje su najavili i nove projekte u narednom periodu.

Pokrovitelj izdanja i manifestacije je Općina Banovići.

VIDEO

Mirnes Brigić

Slično:

Back to top button