KulturaKulturne manifestacije

”Zeleni otkosi” – promocija zbirke pjesama Mine Brkić, BKC, petak, 23.12.2022. u 18.00 sati

U velikoj sali BKC-a u Banovićima, u petak 23.12.2022. godine održat će se promocija stihozbirke Zeleni otkosi, banovićke pjesnikinje Mine Brkić. Ovaj poetski prvijenac  svojevrsni je omaž Srebrenici, oprostu, ljubavi…

”Potreba da čitaocima ponudim i dam na ocjenu svoju prvu zbirku pjesama rezultat je jednog posebnog stanja koje je valjda i poznato samo pjesnicima. 

Svojevrsno je iscjeljenje koje obesmišljava svaku računicu i stoga joj ne treba tražiti ni razloge, niti opravdanje, niti praviti bilo kakve kalkulacije. Kao i ljubavi. Kao i Srebrenici. Bog je i Ljubavi i Srebrenici rekao samo: Budi! Stoga, uvaženi čitaoče, ako ti pokoji stih ostane i nejasan, ne očajavaj, jer svijet je, kao i poezija, jedna velika zagonetka i upitanost je na kraju sasvim prirodna. Želim da, kad se sklope stranice ove nevelike knjige, opći dojam ipak ostane LJUBAV. Ljubav je naspram mržnje, u temeljima slobode, utkana u stranice ove zbirke. Ljubav jednostavno mora trijumfovati!” (SB)

Mina Brkić rođena je 1978. godine u Srebrenici. Nakon genocida u Srebrenici, u kojem je izgubila oca, 1995. godine, sa ostatkom porodice, dolazi u Banoviće. U Banovićima završava srednju ekonomsku školu, a zatim diplomira na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, na odsjeku za hemijsko inženjerstvo. Majka je dva sina. Sa porodicom živi u Banovićima. Pjesme iz zbirke ”Zeleni otkosi” inspirisane su rodnim gradom, Srebrenicom.

Promocija knjige održat će se 23.12.2022. godine u Velikoj sali BKC-a Banovići, sa početkom u 18:00 sati. Moderator je Aida Horvat.
Izdavač: Javna ustanova Javna biblioteka ”Banovići”

Slično:

Back to top button