BanovićiIzdvojeno

DANAS JE DAN RUDARA

S prvim kalendarskim danom zime obilježavamo Dan rudara Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovačkim rudarima je ovaj dan najdraži i najljepši. Neka je sretno, u zdravlju i rahatluku, dragi rudari.

Zašto se Dan rudara obilježava 21. decembra?

Danas se sjećamo golemog historijskog događaja od 21. decembra 1920. godine kada je u sedmodnevnoj pobuni 7.000 rudara, zbog niskih nadnica i teških uslova rada u rudniku, smrtno stradalo sedam komorata a više desetina ih je teško povrijeđeno. Trinaest mjeseci poslije, u februaru 1922. Husinska buna dobila je sudski epilog u Tuzli. Optužnica je teretila 350 rudara, a suđeno je dvadeseterici. Jure Kerošević, stric poznatog glumca Vlade Keroševića, prvotno je osuđen na smrtnu kaznu vješanjem koja je pod pritiscima rudara iz zemlje i inozemstva preinačena u zatvorsku kaznu od 20 godina. U spomen na ovaj veliki događaj, 21. decembar se obilježava kao Dan rudara Bosne i Hercegovine.

Krv, suze i znoj.

Povijest rudarenja je povijest velikih uspjeha, radnih pobjeda, prebacivanja normi, ali i povijest suza, krvi i znoja. Mi, u Banovićima pamtit ćemo, dok smo živi, najveću rudarsku nesreću koja se desila u jami Radina 27. februara 1962. godine. Pred banovićkim kinom Rudar, tog kišnog četvrtka, izvršena je posljednja prozivka 53-jice rudara nastradalih u eksploziji. Pamtit ćemo i onu nesreću iz 1954. godine kada je u jami Stari Omazići usljed izliva vode u okna stradalo devet rudara. U znak sjećanja na ovu tragediju podignut je spomenik kojega mi u Banovićima zovemo Žalosna majka. Pravo ime statue je Tuga, a autor je akademski vajar Dragiša Trifković. Gordo i ponosno, uzdignute glave, velika staua žalosne majke i danas podsjeća na taj događaj i opominje nas da rudar zaslužuje puno više poštovanja od onoga koje dobija. Mi u Banovićima, pamtimo i 76 banovićkih rudara koji su dali svoje živote u odbrambenooslobodilačkom ratu (1992-1995). Uvijek smo apostrofirali rudarsku solidarnost, ona je na vrhu ljestvice solidarnosti i uvijek smo potcrtavali kako rudar za rudarom pusti suzu makar on bio na Aljasci, u Južnoafričkoj Republici, u Čileu, u Kini, u Raspotočju… Svejedno, rudar je rudar.

Pravda, zaštitnica bosanskohercegovačkih rudara.

Zaštitnica bosanskohercegovačkih rudara je pravda. Pravda je naša svetica. A Sretno je naš pozdrav! Svim banovićkim rudarima, i svim rudarima Bosne i Hercegovine, svim komoratima koji su i u periodu 1992-1995 stavili pod nogu krampu, a uvis digli pušku da odbrane domovinu i teško stečeni duh zajedništva, jednakosti, slobode, solidarnosti i bratstva, svim komoratima koji i danas uprkos društvenim incidentima i prirodnim akcidentima tragaju za svojim grumenom sreće roveći zemlju poput krtice – čestitamo 21. decembar, Dan rudara Bosne i Hercegovine.

Slično:

Back to top button