BanovićiIzdvojeno

Dan rudara BiH obilježen u Banovićima

Na Svečanoj sjednici sumirani rezultati postignuti u 2022. godini

Povodom 21. decembra, Dana rudara Bosne i Hercegovine, održana je Svečana sjednica Uprave i Nadzornog odbora RMU Banovići na kojoj su sumirani rezultati poslovanja u 2022. godini.

Ekonomska kriza, uzrokovana globalnim kretanjima, doprinijela je tome da je RMU Banovići imao izuzetno tešku poslovnu godinu. Rudnik je krizu osjetio na poseban način i to kroz enormno poskupljenje energenata, repromaterijala i rezervnih dijelova. Samo za energente u 2022. godini izdvojeno je 15 miliona KM više nego u prethodnoj. I pored svih nedaća proizvodni rezultati zadržali su se na nivou iz ranijih godina.

–  Sa aspekta finansijskog rezultata nećemo biti zadovoljni ali sa aspekta svega onoga što smo uradili i onoga što nas očekuje u narednom periodu možemo biti zadovoljni. Mislim da bi naredna godina i sa tog finansijskog aspekta trebala biti jedna od najuspješnijih u proteklim desetljećima – rekao je direktor RMU Banovići Elvir Salihović ujedno najavljujući dodatno poboljšanje standarda rudara kroz povećanje plata već od januara naredne godine.

Dan rudara BiH čestitao je i općinski načelnik dr Bego Gutić koji se zahvalio rudarima za sve ono što su uradili u protekloj godini i osigurali elektroenergetsku stabilnost.

Dan rudara u Banovićima je obilježen organizovanjem brojnih manifestacija, a kruna obilježavanja će biti tradicionalni vatromet.

Senad Mahmutbegović

VIDEO

 

 

Slično:

Back to top button