BiHIzdvojeno

U susret Danu ljudskih prava:#INSPIRIRAJprava – USAID BIH

Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) organizirao je događaj pod nazivom „U susret Danu ljudskih prava:#INSPIRIRAJprava“. Događaj je upriličen u Sarajevu i to u povodu obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Okupio je predstavnike vladinog, nevladinog i privatnog sektora, međunarodnih organizacija, medija i akademske zajednice. Istom su prisustvovali  i načelnik općine Banovići dr. Bego Gutić te njegova savjetnica Edita Lugavić.

Koliko je BiH inkluzivno i odgovorno društvo, kakav je sistem zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i ko su ljudi koji prave razliku, samo su neke od tema o kojima se govorilo/razgovaralo tokom dva panela i četiri World Cafe stola. Učesnici su imali priliku podijeliti svoje pozitivne primjere iz prakse, znanja, iskustvo, kao i izazove sa kojima su se suočavali u svom radu.

Američke agencije za razvoj (USAID) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID Inspire) pruža podršku građanima BiH u njihovim naporima da zaštite ljudska prava i promoviraju toleranciju i pomirenje. Općina Banovići jedna je od 10 lokalnih zajednica u kojima je od strane USAID-a podržan projekat „Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“. Kroz navedeni projekat finsijsku podršku (10.000,00 KM) dobit će 6 žena za registraciju djelatnosti. Za ovu namjenu formiran je zajednički fond u ukupnom iznosu od 60 hiljada konvertibilnih maraka – i jedna i druga strana osigurale po 30 hiljada KM.

Izvor
https://banovici.gov.ba/

Slično:

Back to top button