BiHIzdvojeno

Ministri EU-a danas o kandidatskom statusu BiH

Ukoliko prethodno ambasadori daju ‘zeleno svjetlo’, ministri bi danas tu odluku potvrdili, a zatim i lideri Europske unije 15. decembra na njihovom samitu.

Zahtjev Bosne i Hercegovine da postane država kandidat za članstvo u Europskoj uniji danas će biti na dnevnom redu sastanka ministara za europske poslove Unije, koji se održava u Briselu, prenose agencije.

Ukoliko prethodno ambasadori daju „zeleno svjetlo“, ministri bi danas tu odluku potvrdili, a zatim i lideri Europske unije 15. decembra na njihovom samitu.

Zvaničnici EU-a jučer nisu mogli reći da li će Unija donijeti ovu odluku o Bosni i Hercegovini i da li se neke zemlje članice EU-a još kolebaju.

Osam uvjeta

Kako navodi europski portal Euractiv, više država članica je podržalo kandidatski status za BiH, a protivnici su Francuska, Nizozemska i donekle Njemačka, ali se nizozemski zvaničnici, kako je navedeno, danas neće protiviti odluci.

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2016. godine, a Europska komisija je u oktobru preporučila državama članicama da dodijele status kandidata BiH, ali sa spiskom osam uvjeta koje ova balkanska država mora ispuniti u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Foto na naslovnici: europa.ba

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button