BanovićiIzdvojenoKultura

BANOVIĆI: Književna zavičajna večer, SKC Banovići, ponedjeljak, 19. decembra 2022. godine u 18.00 sati

Sudjeluju: Armina Šarić, Sead Husić, Ajdin Hadžimustafić i Safet Berbić

Javna ustanova Sportsko-kulturni centar Banovići organizuje Književnu zavičajnu večer u kojoj će se ljubiteljima književnosti predstaviti banovićki pisci: Armina Šarić, Sead Husić, Ajdin Hadžimustafić i Safet Berbić. Druženje sa banovićkim piscima održat će se u holu sportske dvorane u Banovićima, u ponedjeljak, 19. decembra 2022. godine sa početkom u 18.00 sati.

Uz već afirmisane bosanskohercegovačke pisce Seada Husića i Safeta Berbića, banovićkoj publici predstavit će se i mladi i poetski nadareni pjesnici Armina Šarić i Ajdin Hadžimustafić.

U recenziji zbirke Ples sa sjenama koja je promovisana na ovogodišnjem sajmu knjige u Sarajevu, a potom i u Banovićima, Berbić je zapisao: „Već sam naslov poetskog prvijenca Armine Šarić Ples sa sjenama, kao i naslovi svih pjesama uostalom, nagovještava sentimentalnog anarhistu koji želi uživati u potpunoj slobodi kako pjesničkoj tako i općedruštvenoj. Potpuno lišen i kanona i rima Ples sa sjenama navješćuje jednog slobodnog i razuzdanog kosmopolitu koji leti svijetom bez namjere da igdje aterira i pusti korijenje. A nije li pjesnička sloboda upravo to.“

Amor vincit omnia, naslov je zbirke pjesama mladog Banovićanina Ajdina Hadžimustafića koji svojim izrazom nedvojbeno podsjeća na Lazu Kostića i njegove veličanstvene stihove iz pjesme Santa Maria dela Salute. Dok istoimena zbirka čeka izdavača evo jedne strofe:

“Dok jednoga sanak ne budi znova

Drugom ne osva pobuđen dan

A u snu mi bdije svilena Ona

Pogledom žustrim grije mi san

A san je u dubi pepo i lug

Kojega ne brine jel noć il dan

Te dok je dvori pogled u snovima

Amor Vincit Omnia.”

“Ljubav pobjeđuje sve”, poruka je koju nam stihovima šalje Ajdin Hadžimustafić. Dobro došli na Književnu zavičajnu večer. 

 

Slično:

Back to top button