IzdvojenoRadio forma

Sjećanja: Muhamed Aganović Hamke (1962-2015)

Banovićki slikar Muhamed Aganović Hamke je dijete Banovića. U rodnom gradu je živio, školovao se i stvarao. Ljubav prema slikarstvu i vajarstvu bila je i ostala njegova prva i jedina ljubav, a likovna akademija nedosanjani san. Svoje slike izlagao je u Banovićima, Tuzli, Lukavcu, Živinicama, Novom Bečeju, Loznici, Krupnju, Šapcu, Beogradu, Zvorniku, Kostolcu i Podgorici. Likovnim stvaralaštvom i prezentacijama svojega rada na samostalnim i zajedničkim izložbama ostavio je svijetli trag na kulturnoj sceni Banovića ali i šire.

Autor je brojnih spomenika među kojima se originalnim rješenjem i ljepotom izdvaja centralno spomen-obilježje poginulim borcima i šehidima odbrambenooslobodilačkog rata (1992-1995) ispred Radničkog doma u Banovićima. 

Izložbu umjetničkih slika Muhameda Aganovića Hamketa u sklopu obilježavanja III međunarodnih književnih susreta Lejla Avdić, priredilo je banovićko Udruženje Moja generacija 15. marta 2016. godine. Banovićka publika mogla je tada vidjeti tridesetak slika rađenih tehnikom ulje na platnu.

Zbirka pripovjedaka Plava kuverta (Safet Berbić, Planjax, Tešanj 2018.) otvara se pripovijetkom pod naslovom Ulje na nišanu koja je posvećena ovom velikom banovićkom slikaru.

Shrvan teškom bolešću Muhamed Aganović je preminuo 2015. godine, u 53. godini. Sahranjen je na gradskom groblju u Banovićima. Hamketove umjetničke slike nalaze se u brojnim domovima u zemlji i inozemstvu a ostavštinu čuva njegova porodica.

Tekst i fotografije: Safet Berbić©

Slično:

Back to top button