IzdvojenoRadio forma

Fotografija dana: Ismet Mujezinović

Ismet Mujezinović je rođen u Tuzli 2. decembra 1907. godine. Završio je likovnu akademiju u Zagrebu a po njenom završetku boravio u Francuskoj i pohađao kurs historije umjetnosti na Sorboni. Prvi put je izlagao u Beogradu 1930. godine. Imao je izložbe i u zemlji i u inostranstvu.  Mujezinovićevi radovi nalaze se po umjetničkim galerijama i muzejima, javnim zgradama u zemlji i u privatnim zbirkama. Iza sebe je ostavio izuzetne crteže, akvarele, grafike i platna, nastala u periodu od 1925. do kraja osme decenije 20. vijeka.

Smatraju ga najboljim balkanskim slikarom. Međunarodna galerija portreta u Tuzli čuva više od dvije hiljade njegovih umjetnina.

Nema područja u kojem nije izrazio svoj ogromni talenat, nema vremena u kojem nije bio, niti će doći vrijeme u kojem će prestati biti. Jedan je od osnivača Škole za likovne umjetnosti u Sarajevu, grupe Collegium Artistikum i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Umro je u gradu u kojem je i rođen, u svojoj Tuzli, 7. januara 1984. godine.

Banovićki rudar i općenito motivi rudnika, rudarske mašine, pejzaži površinskog kopa, željeznica, separacija, revolucija i izgradnja Banovića našli su se na platnima i na crtežima i velikog Ismeta Mujezinovića i na velikom muralu koji se nalazi u holu Radničkog doma u Banovićima. Sam Ismet Mujezinović, svojom pojavom bio je odveć interesantan majstorima fotografije kakvi su bili Ervin Pleše (autor fotografije na naslovnici) i Banovićanin Nuraga Softić (fotografija ispod). Jedna banovićka legenda kaže da je Nuraga Softić jedini umjetnik koji je uspio fotografisati nasmijanog Ismeta. Bilo je to u Banovićima, 1965. godine.

Ljubaznošću Fahrudina Softića i Ahmeda Mujića, te zaposlenika u arhivi RMU Banovići, JU “Centar za kulturu i informisanje” Banovići digitalizirala je gotovo sve fotografije Nurage Softića. 

Povodom 21. decembra, Dana rudara Bosne i Hercegovine JU “Centar za kulturu i informisanje” Banovići priredit će izložbu fotografija Nurage Softića sa motivima rudnika i rudara. O mjestu i vremenu održavanja ove izložbe naknadno ćemo vas obavijestiti. 

SB©

Slično:

Back to top button