BanovićiIzdvojeno

Podrška obrazovanju kroz stipendiranje učenika i studenata

Stipendije iz općinskog budžeta uručene za 52 učenika i 50 studenata

Učenicima i studentima sa područja općine Banovići koji su po javnom konkursu ostvarili pravo na stipendiju iz općinskog budžeta uručena su rješenja o dodjeli stipendija. Općina je za ove namjene izdvojila 86.000 KM, što je za 11.000 KM više u odnosu na prethodne godine.

“Po prvi puta ove godine Općina Banovići dodjeljuje stipendije u skladu sa novom odlukom o kriterijima za dodjelu stipendija koju je donijelo Općinsko vijeće, a u koju su ugrađena dva nova elementa i to: prvo je da učenici generacije automatizmom su dobitnici stipendije, a drugi je da se više uvažavaju socijalni momenti kod porodice”, kazao je općinski načelnik Bego Gutić.

Sredstva namijenjena za podsticaj obrazovanja najbolji su vid konkretne podrške lokalne zajednice učenicima i studentima ali i njihovim roditeljima.

Posebnu zahvalnost Općini izrazili su korisnici stipendija koje smo pitali zašta će im ova stipendija poslužiti. Učenik generacije u osnovnoj školi a trenutno učenik prvog razreda srednje škole Samed Sudžuka kazao je da će mu ova stipendija dobro doći u budućem školovanju. Studentica Asja Hasanbegović također je izrazila zahvalnost za stipendiju, koja će joj, kako je kazala, dobro doći u nastavku školovanja.  A da je lijep osjećaj dobiti stipendiju kao i to da je neko prepoznao i na praktičan način nagradio trud i zalaganje učenika, kazala je Zinaida Salihović, jedna od korisnica stipendije.

Stipendije su dodijeljene za 52 učenika kojima će biti isplaćeno po 70 KM i 50 studenata kojima će biti isplaćeno po 100 KM za deset mjeseci školske-akademske godine. Pored ovog vida porške obrazovanju ali i podrške mladima, Općina Banovići značajna sredstva izdvaja za kapitalna ulaganja. Nedavno su osigurana značajna sredstva za O.Š. “Banovići Selo” i O.Š. “Banovići”.

 

Slično:

Back to top button