IzdvojenoRadio forma

PODSJETNIK: 17. novembra 2019. godine zabilježen prvi slučaj zaraze virusom Covid – 19

Prvi slučaj zaraze korona virusom zabilježen je na današnji dan, 17. novembra 2019. godine u kineskoj provinciji/pokrajini Hubei, u gradu Wuhan, za kojega su, budimo realni, tek rijetki čuli, iako ovaj „Chicago Istoka“ broji bezmalo 10 miliona stanovnika.

Jedan čovjek je glasno kihnuo a mi nismo hajali, a kad je uzjahao bljedunjavo zelenog konja (četvrti jahač apokalipse) i krenuo u svijet, odjednom smo se uozbiljili. Baš kao nekad u srednjevjekovnoj Europi, “Crna smrt” krenula  je u svoj opasni pohod. Trebalo je proći skoro četiri mjeseca da Svjetska zdravstvena organizacija shvati da se ne radi o bezazlenom „mačijem kašlju“ već o vrlo opasnoj bolesti uzrokovanoj novim korona virusom SARS-CoV-2 i da (11. marta 2020. godine) proglasi svjetsku pandemiju korona virusa.

Ovaj potres koji je uzdrmao cijeli svijet bio je skoro dvije godine breaking news u svim medijima koji su se utrkivali u vijestima sa oznakom „uznemirujuće slike“. Nagledali smo se svega i svačega, jezivih slika iz bolnica, vasionski dizajniranih odijela koje su nosili doktori i sestre, grobalja u Brazilu… i naumirali se u strahu za vlastitu, da prostiš, guzicu. Morali su eto, „zagrmjeti topovi“ u Ukrajini da bi korona bila potisnuta iz udarnih vijesti a onda začas otišla u zaborav. A nije joj ni bilo teško jer mi, znate to već, zaboravimo a da nismo ni zapamtili. Ili: zašto bismo uopće pamtili ako ćemo ionako zaboraviti.

Korona je u gradu rudara odnijela velike i drage ljude. Neka nam oproste svi oni koji su s koronom izgubili svoje najdraže, ali na ovom mjestu ćemo spomenuti jednog: doktor Suvad Dedić, spacijalista, naučnik prvog ranga, profesor na medicinskom fakultetu u Tuzli, načelnik klinike za polućne bolesti UKC Tuzla, načelnik sanitetske službe 119. Mbbr, pjesnik, ljudina, čovjek koji je pomagao svima tako i toliko da nije imao kad misliti na sebe, otišao je pokošen upravo ovim opakim virusom 28. marta 2021. godine.

Suvad Dedić rođen je 12. septembra 1960. godine u Banovićima. Na svečanoj akademiji povodom Dana Općine (10. septembra 2021), posthumno je odlikovan najvišim priznanjem Počasni građanin Općine Banovići. 

Tekst i crtež: Safet Berbić ©

Slično:

Back to top button