BanovićiIzdvojeno

Održano takmičenje za osnovce – kviz “Misli mine”

Ekipa Osnovne škole "Seona-Aljkovići" predstavljat će Banoviće na kantonalnom takmičenju

Kako bi kod učenika osnovnih škola razvijali svijest o opasnostima od mina te na taj način umanjili posljedice rata i zaštitili djecu ali i ostalo stanovništvo, organizacija Crvenog križa općine Banovići organizovala je takmičenje učenika svih osnovnih škola sa područja općine Banovići. Dvaseset i treće po redu takmičenje održano je u okviru programa “Upozoravanje na opasnost od mina” a pod nazivom Kviz “Misli mine”.

“Cilj ovog takmičenja je da se kod učenika razvija svijest o opasnosti od mina i da se tako umanje eventualne posljedice i zaštite djeca, te da se smanji radoznalost u odnosu na opasnost i oružje, te razvije averzija prema oružju, sumnjivim predmetima, prema neispitanim i ugroženim područjima, i da se djeca druže i stvaraju nova prijateljstva”, kazala je Alisa Husanović, dopredsjednica mladih CK Banovići.

Dugogodišnji rad sa djecom u ovoj oblasti uvijek rezultira i priznanjima kao vrijednosnim kriterijem za ono što se radi. Jedan od dobitnika mnogobrojnih priznanja u ovoj oblasti je i dugogodišnji voditelj sekcije Nedžad Ejubović. On je naveo da rad sa djecom, kao jednom od kategorija koja je najčešće žrtva posljedica neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih iz rata, značajno doprinosi upoznavanju sa opasnostima i prevenciji.

Ovogodišnji općinski prvak takmičenja u kvizu “Misli mine” je ekipa O.Š. “Seona-Aljkovići”, koja će predstavljati Banoviće na kantonalnom takmičenju. Drugo mjesto dijele ekipe O.Š. “Banovići” i O.Š. “Grivice”, trećeplasirana je ekipa O.Š. “Banovići Selo”, a četvrto mjesto pripalo je domaćinu ovogodišnjeg takmičenja ekipi O.Š. “Treštenica”.

Slično:

Back to top button