BanovićiIzdvojeno

Potpisani prvi ugovori za podršku biznisu u okviru projekta Partnerstvom do posla (LEP II)

Podržana tri biznisa sa po 7.000 KM, ostalima uručeni certifikati o uspješno završenoj obuci

Općina Banovići u saradnji sa Udruženjem građana Nešto Više, Mješovitom srednjom školom Banovići, obrazovnom ustanovom Edukon iz Banovića, Zavodom za zapošljavanje i privatnim poduzetnicima implementira projekat „Partnerstvom do posla“.

“Ovim projektom je planirano da se u roku od 20 mjeseci podrži osam biznisa, izvrši obuka, prekvalifikacija ili dokvalifikacija 80 ljudi i da se 35 osoba zaposli”, kazao je Selmet Husanović, šef Odsjeka za privredu Općine Banovići.

Nakon završene obuke „Kako pokrenuti posao“ 7 osoba je dobilo certifikate a ugovor su potpisala tri aplikanta koji će uskoro registrovati biznise na području općine Banovići uz fiansijsku podršku iz ovog projekta u iznosu od po 7.000 KM.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Banovići je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Ovo je velika stvar za korisnike sredstava ovog projekta. Obuka kao i finasijska sredstva im znače puno na putu ka razvoju uspješnih biznis ideja, naveli su korisnici sredstava Naida Poljić, Sanela Ikanović i Jasmin Haskić .

“Ista obuka planirana je i početkom naredne godine a prijave će moći izvršiti svi građani Banovića zainteresovani za razvijanje vlastitog biznisa”, kazao je ovom prilikom Adem Lisičić iz UG “Nešto Više”.

U okviru ovog projekta otvorena je i kancelarija Lokalnog partnerstva za zapošljavanje koja je spona između nezaposlenih, privrednika i Općine Banovići. Pored ovog projekta, Općina je tokom ove godine podržala još dva slična projekta kroz koje je podržano ukupno 16 biznis ideja.

Ukupna vrijednost projekta je 351.640 KM, dok je kontribucija Općine 38.000 KM.

Slično:

Back to top button