Svijet

Nataša Pirc Musar je prva predsjednica Slovenije u historiji ove zemlje

Nakon zatvaranja birališta prebrojano je više od 90 posto glasova, a Pirc Musar dobila je 53.91 posto glasova.

  • Nataša Pirc Musar

Nataša Pirc Musar

FOTO: AP i raport.ba

 

Nataša Pirc Musar postala je prva predsjednica Slovenije u historiji te države. Nakon zatvaranja birališta prebrojano je više od 90 posto glasova, a Pirc Musar dobila je 53.91 posto glasova. Njen protukandidat Anže Logar, koji je dobio 46.09 posto glasova, priznao je poraz.

Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika republike natjecalo se još pet kandidata – Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

 

Pobjeda u drugom krugu

Budući da niti jedan od sedam kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 posto glasova, o novom predsjedniku ili predsjednici odlučio je današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. oktobra dobili najviše glasova.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u historiji samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Turk, a potom u dva mandata Borut Pahor. 

Branila Melaniju Tramp

Pirc Musar (54), bivša novinarka i advokatica specijalizirana za zaštitu ličnih podataka, koja je branila i Melaniju Tramp (Trump), ušla je u predsjedničku utrku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu.

– Veselim se finalu – istakla je nakon prvog kruga Pirc Musar ocijenivši da je došlo vrijeme za prvu slovensku predsjednicu te da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka. Za sebe kaže da stalno živi iste vrijednosti te da je desetljećima pobornica LGBTQ+ zajednice i prava na slobodno odlučivanje o rađanju uvijek se boreći za sva ljudska prava.

Izvor
https://avaz.ba/

Slično:

Back to top button