Svijet

Deseci žrtava u eksploziji u centru Istanbula

Eksplozija se dogodila nešto iza 16:00 sati po lokalnom vremenu, u trenutku kada se u ulici Istiqlal nalazi veliki broj ljudi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopćio u nedjelju da je u eksploziji u istanbulskoj ulici Istiqlal poginulo šest osoba, s potpredsjednik Fuat Oktay kasnije je objavio da je povrijeđena još 81 osoba, od kojih su dvije u kritičnom stanju.

Kako su ranije javili turski mediji, eksplozija se dogodila u pješačkoj zoni centralne istanbulske četvrti Taksim nešto iza 16:00 sati po lokalnom vremenu, u trenutku kada je mnogo ljudi u ulici Istiqlal, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Četiri osobe poginule su na licu mjesta, a dvije su podlegle povredama u bolnici.

Eksplozija se čula i u okolnim područjima, prenosi Anadolija.

“Bilo bi pogrešno sa sigurnošću reći da se radi o terorizmu, ali prve informacije ukazuju da se ovdje osjeća smrad terorizma”, rekao je Erdogan.

“Nisu i neće uspjeti napori onih koji terorizmom žele preuzeti Tursku i turski narod. Neka naš narod bude siguran da će odgovorni za događaj u ulici Istiqlal biti adekvatno kažnjeni”, kazao je i dodao da je u događaj “umiješana jedna žena”.

Za sada se ne spominje uzrok eksplozije, dok je pet tužilaca određeno za istragu.

Moguć samoubilački napad

“Postoje sumnje da se radi o samoubilačkom bombaškom napadu, ali još nemamo zvanično saopćenje o tome”, javila je iz Istanbula Al Jazeerina Sinem Koseoglu.

foto: N1

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button