BanovićiIzdvojeno

UŠTAP / PUN MJESEC – VRIJEME POJAČANE ENERGIJE, EMOCIJA I AKTIVNOSTI

Zablistajmo kao Mjesec

Fenomen punog Mjeseca kojega imamo priliku gledati ovih dana (8, 9. i 10. novembar 2022. godine, odnosno 14, 15. i 16. rebiu-l-ahir 1444. hidžretske godine), stručnjaci jednostavno objašnjavaju: kada je Mjesec noću vidljiv golim okom sa Zemlje to znači da je obasjan sunčevom svjetlošću i da je njegova refleksija toliko jaka da može rastjerati tamu i „obasjati nam pute“, kako kaže pjesnik.

Također, stručnjaci kažu da je Mjesec pun tek jedan trenutak, a da ga mi takvog vidimo dva-tri dana. Mjesec „preuzima odgovornost“ za raspoloženje ljudi, ponašanje životinja, za plimu i oseku, za loš san tokom noći, za bolji rod korjenastih biljaka koje se posade u danima punog mjeseca, za nafaku onih koji se sele, za kreativnost…

Pun Mjesec inkarnacija je našeg unutrašnjeg svijeta, svih naših zatomljenih emocija, želja, strahova, briga, osjećaja, uvjerenja i nudi nam nesebično mogućnost da aktiviramo čula, da osjetimo, naučimo iz prošlosti, iz vlastitog iskustva, da aktiviramo kreativnost i pokažemo se u najljepšem svjetlu. Baš kao Njegovo Visočanstvo Pun Mjesec.

Tekst i foto: S.S.B.

Slično:

Back to top button