BiHIzdvojeno

Preminuo je Ramiz Nukić koji je godinama tragao za posmrtnim ostacima Srebreničana

Ramiz Nukić iz bratunačkog sela Buljim preminuo je u 63-godini života. Protekle dvije decenije široj javnosti je postao poznat kao osoba koja je tragala za posmrtnim ostacima Srebreničana ubijenih u genocidu jula 1995. godine.

Ramiz Nukić protekli period proveo je u teškoj životnoj borbi, iz koje, nažalost nije izašao kao pobjednik. Naime, njemu je nedavno dijagnosticiran karcinom pluća, zbog čega je u nekoliko navrata bio i hospitaliziran u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. U toj zdravstvenoj ustanovi je i preminuo.

Na svoja pleća Nukić je nakon rata sebi nametnuo jednu misiju, a to je traženje posmrtnih ostataka Srebreničana koji su ubijeni u genocidu u julu 1995. godine.

Unazad dvije decenije pronašao je ostatke više od 300 žrtava, uglavnom na šumskim stazama te miniranim i nedostupnim područjima.

I u najtežim danima, kada se borio za svoje zdravlje Nukić je, iako iznemogao, nastaljao koračati šumskim predjelima, kako bi pronašao kosti koje će pronaći svoj vječni smiraj. U misiji humaniste je i preminuo.

Od Nukića su se danas oprostili i članovi Mjesne zajednice Konjević Polje, iz koje su naveli da je on bio istinski povratnik, dobar domaćin i osoba koja je mnogo dobra donijela sredini u kojoj je živio.

foto: faktor.ba
Izvor
https://www.klix.ba/

Slično:

Back to top button