BanovićiIzdvojeno

Obilježena 76. godišnjica izgradnje Omladinske pruge Brčko-Banovići

Prva pruga koju je izgradila omladina

Pije 76. godina završena je izgradnja Omladinske pruge Brčko-Banovići. Sedmog novembra 1946. godine iz Banovića je krenuo prvi voz natovaren banovićkim mrkim ugljem. U kompoziciji od 12 vagona, preko Brčkog, banovićko “crno zlato” krenulo je ka Beogradu.

„Bila je ovo pruga hljeba, kako su je nekada zvali i početnica većeg i ozbiljnijeg razvoja lokalne zajednice jer je od tada zvanično počela proizvodnja uglja koji se istina počeo eksploatisati i puno ranije“, kazao je načelnik Bego Gutić.

“Još prije Drugog svjetskog rata razrađivane su ideje o gradnji željezničke pruge koja bi omogućila lakši transport uglja iz veoma bogatog banovićkog bazena. Odmah po okončanju rata izgradnja Omladinske pruge od Banovića do Brčkog nametnula se kao prvi socijalistički imperativ i prva velika investicija ove vrste u Jugoslaviji.” (SB)

Svečani referat održao je Vahid Đerzić, član Upravnog odbora Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (1941-1946) općine Banovići i predsjednik Petar Brkić.

“Omladinska pruga Brčko-Banovići nije bila prva pruga izgrađena u svijetu ali je bila prva koju su izgradila djeca iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije.” (MK)

Na trasi pruge dugoj 92 km probijena su tri tunela i izgrađena 22 mosta.

Gradnja je počela mjesec dana kasnije, a završena mjesec dana prije plana. Sedmi novembar u Banovićima je uvršten u listu značajnih datuma i događaja koji se obilježavaju svečano svake godine. Ove godine održana je svečana sjednica Upravnog odbora Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata koje je zajedno sa Savezom antifašista i boraca NOR-a TK organizator ove svečanosti. Ovom prilikom položeno je cvijeće na spomen obilježja i upriličeno druženje na Željezničkoj stanici u Banovićima odakle je 1946. godine krenuo prvi voz za Beograd.

U kulturno-zabavnom dijelu svečanosti nastupili su: učenik Osnovne muzičke škole Alem Žerić i učenica MSŠ Banovići Jasmina Karanović.

Slično:

Back to top button