Svijet

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena sa električne mreže

 

Petrušev: Kijev nastavlja sa granatiranjem Nuklearne elektrane Zaporožje

Sekretar ruskog Savjeta za bezbjednost Nikolaj Patrušev rekao je danas da ukrajinske snage nastavljaju sa granatiranjem nuklearne elektrane u Zaporožju uprkos posjeti delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

„Ukrajinske neonacističke snage nastavljaju da granatiraju NE Zaporožje koristeći oružje dobijeno od Zapada, što može izazvati globalnu katastrofu. Nažalost, posjeta delegacije IAEA nije dovela do prekida napada i međunarodne osude kijevskog režima“, saopštio je Patrušev na sastanku šefova bezbjednosti Zajednice nezavisnih država (ZND), prenosi TAS S.

Dodaje da su ruske snage spriječile teroristički napad na NE Zaporožje.

„Dobili smo informaciju da su naše specijalne službe spriječile teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporožje“, rekao je Petrušev.

Petrušev je iznio i tvrdnje da Ukrajina priprema „prljavu bombu“ uz podršku Zapada i da bi sigurnosna situacija mogla odmaći kontroli ukoliko se Kijev ne odvrati od namere da upotrebi to opasno oružje.

„Prema dostupnim podacima, Ukrajina radi na stvaranju ”prljavog” nuklearnog oružja. Vjerujemo da se ovaj proces odvija uz učešće zapadnih pokrovitelja. Zbog toga, izražavamo veoma ozbiljnu zabrinutost. To je opasna situacija koja prijeti da se pretvori u globalnu katastrofu, ukoliko se ne zaustavi“, zaključio je sekretar ruskog Savjeta za bezbjednost.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu na “aktivnom učešću u očuvanju dogovora o žitu” nakon što je Rusija saopštila da će se vratiti tom sporazumu, javio je CNN.

Zelenski je napisao na društvenoj mreži Telegram da se tokom telefonskog razgovora sa kolegom iz Turske takođe zahvalio na “snažnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”.

Rusija je prije nekoliko dana suspendovala svoje učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, da bi potom saopštila da se vraća njegovom sprovođenju.

Prema riječima Zelenskog, on i Erdogan su takođe razgovarali o “daljim koracima u vraćanju naših zarobljenih političkih zatvorenika”.

“Turska podrška nam je važna oko ovog pitanja”, dodao je predsjednik Ukrajine.

(EPA)
Ukrajina: Eksplozije u Nikopolju, Harkovu, Nikolajevu

Eksplozije su jutros potresle grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini, prenosi TAS S pozivajući se na ukrajinske medije.

Ranije su mediji izvijestili o eksplozijama u Harkovu i Nikolajevu.

Eksplozije su se čule i u gradu Krivi Rog u Ukrajini.

Ranije danas gradonačelnik Aleksandar Vilkul saopštio je na Telegramu da je u eksploziji znatno oštećen objekat energetske infrastrukture, navodi TAS S.

(Arhiva)

Isključeno Zaporožje, oštećeni vodovi u napadu

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje isključena je iz električne mreže nakon što je rusko granatiranje oštetilo preostale visokonaponske vodove, ostavljajuči u upotrebi samo dizel generatore, saopštila je u danas ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom.

Ukrajinski nuklearni operater saopštio je da elektrana ima zaliha goriva kojima pokreće generatore za još 15 dana.

Blok 5 i 6 postrojenja, koje je od marta pod ruskom kontrolom, se prebacuju u hladno stanje, navodi se u saopštenju.

(Reuters)
foto na naslovnici: N1
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button