Svijet

Scholz i Erdogan osuđuju nuklearnu retoriku Moskve

Zelenski: Svijet da zaštiti koridore za izvoz žita

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su potrebna dugoročna sredstva za pouzdanu odbranu koridora za izvoz žita iz ukrajinskih luka i istakao da “svijet mora da da čvrst odgovor na svaki pokušaj Rusije da ga poremeti”.

Zelenski je u noćnom video obraćanju rekao da brodovi isplovljavaju iz ukrajinskih luka sa teretom zahvaljujući naporima Turske i Ujedinjenih nacija da koridor bude otvoren i funkcioniše, prenosi Reuters.

„Rusiji mora biti jasno stavljeno do znanja da će dobiti adekvatan odgovor od svijeta na bilo kakve korake da poremeti naš izvoz hrane. Ovdje su očigledno u pitanju životi desetina miliona ljudi”, poručio je Zelenski.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar rekao je da vjeruje da će sporazum o izvozu žita uz posredovanje UN nastaviti da se sprovodi.

“Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nastavlja da razgovara o ovom pitanju sa svojim vlastima na osnovu informacija koje smo pružili. Očekujemo odgovor od njih danas i sutra”, naveo je Akar u saopštenju, prenio je Reuters.

Kako je rekao Akar, uzimajući u obzir postojeće informacije, postoji napredak po ovom pitanju, tako da Turska vjeruje da će sporazum nastaviti da se sprovodi.

Dodao je da će brodovi pod turskom zastavom nastaviti da izvoze hranu iz Ukrajine, čak iako je Rusija suspendovala svoje učešće u sporazumu, preneo je TAS S.

Ministri spoljnih poslova Turske i Rusije Mevlut Cavusoglu i Sergej Lavrov razgovarali su juče o nedavnom razvoju događaja u vezi sa produženjem sporazuma o transportu žita kroz Crno more.

Pres služba Kremlja izvjestila je da je predsjednik Vladimir Putin razgovarao telefonom sa predsjednikom Turske  Erdoganom kada ga je obavijestio o odluci Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o žitu.

Ruski predsjednik skrenuo je pažnju Erdoganu na činjenicu da drugi dio paketa sporazuma o deblokiranju izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svjetska tržišta praktično nije sproveden.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njemački kancelar Olaf Scholz ocijenili su u telefonskom razgovoru da je “nuklearka retorika” Rusije neodgovorna.

Scholz je razgovarao sa Erdoganom o aktuelnoj situaciji u regionu.

Scholz je pohvalio tursko zalaganje za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine preko Crnomorske inicijative.

Optužbe Rusije da Ukrajina priprema primjenu takozvane „prljave bombe”, Scholz je odlučno odbacio kao neosnovanu.

Scholz i Erdogan su dogovorili da ostanu u stalnom kontaktu u vezi sa aktuelnom bezbjednosnom situacijom.

foto: Al-Monitor

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button