Svijet

Zelenski: Rusija stavlja svijet na ivicu prehrambene krize

Ukrajinske žitarice: Rusija više neće sudjelovati u pregledu brodova u Istanbulu

Rusko izaslanstvo koje od početka augusta sudjeluje u pregledu brodova s ukrajinskim žitaricama u Istanbulu povlači se “na neodređeno vrijeme”, saopćio je u nedjelju navečer Centar za zajedničku koordinaciju (JCC).

“Izaslanstvo Ruske Federacije objavilo je (…) da prekida sudjelovanje u provedbi aktivnosti Inicijative, pa tako i u pregledima, na neodređeno vrijeme”, ističe se u saopćenju JCC-a koji nadzire provedbu ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica.

Tursko ministarstvo odbrane saopćilo je ranije u nedjelju da se pregledi teretnih brodova s ukrajinskim žitaricama nastavljaju “danas i sutra (ponedjeljak)” u Istanbulu.

Moskva je u subotu objavila da više neće sudjelovati u ugovoru o izvozu ukrajinskih žitarica pozivajući se na napad dronovima na njezine brodove.

JCC je izvijestio da 112 teretnih brodova čeka na pregled u vodama kod Istanbula.

Ugovor koji je stupio na snagu 1. augusta a istječe 19. novembra, omogućio je izvoz više od 9,5 miliona tona žitarica i drugih poljodjelskih proizvoda iz ukrajinskih luka, objavio je JCC.

Rusija: Razgovor o sporazumu moguć nakon što se razjasne okolnosti napada na ruske brodove

Bilo kakav razgovor o daljim koracima vezano za sporazum o žitu biće moguć tek nakon što se razjasne sve okolnosti napada Ukrajine na brodove ruske Crnomorske flote i kada Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održi sastanak na ovu temu, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

“Prije svega, potrebno je razjasniti sve okolnosti onoga što se dogodilo. Ovo totalno krši sve uslove koji su ranije dogovoreni. Znate da je Rusija sazvala sastanak Vijeća sigurnosti. Ovaj problem će biti u fokusu. Tako da ćemo poslije njega moći da kažemo koji će biti dalji koraci”, rekao je on, prenosi TASS.

Ruske vlasti saopštile su juče da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdjevanje hranom u svijetu, poslije napada na crnomorskom poluostrvu Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Sporazum zaključen u julu pod okriljem UN i Turske, omogućio je izvoz nekoliko miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Ta blokada je izazvala skok cijena hrane i izazvala strah od gladi.

(Anadolija)

Zelenski: Rusija stavlja svijet na ivicu prehrambene krize

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija stavlja svijet na ivicu prehrambene krize.

On je rekao: “Šta je svijet čuo? Da je navodno neko lansirao bespilotne letjelice sa transportera žitarica. Šta da kažem? Stvarno bolesni ljudi. Ali ovi bolesni ljudi ponovo stavljaju svijet na ivicu teške prehrambene krize”, naveo je Zelenski, prenio je Unian.

Predsjednik Ukrajine je dodao da je Rusija jedini krivac za rast cijena hrane na ogromnom prostoru od zapadne Afrike do istočne Azije.

On je kazao da je Rusija odgovorna za katastrofalnu nestašicu hrane u Etiopiji, Jemenu ili Somaliji.

“Naravno, partneri pokušavaju da ubijede terorističku državu da malo uspori u ucjenama. Ali da li je to realno? Za sada činjenice govore da je rusko rukovodstvo više zainteresovano za zaoštravanje prehrambene krize nego za ispunjavanje potpisanih dokumenata”, zaključio je Zelenski.

On je kazao i da su ukrajinske snage odbile žestoku ofanzivu ruskih trupa u Donjeckoj oblasti na istoku zemlje, prenio je Reuters.

“Danas su zaustavili žestoka ofanzivna dejstva neprijatelja”, kazao je Zelenski u noćnom obraćanju.

Najžešće borbe u regionu Donjecka vode se oko gradova Bahmut i Avdijevka, navela je agencija.

(EPA)
foto na naslovnici: ezadar.com.hr
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button