BanovićiIzdvojenoKultura

MSŠ Banovići organizovala okrugli stol u povodu obilježavanja dana krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića

Monolog pripremio bivši učenik MSŠ Banovići Faruk Uščuplić

Sa ciljem njegovanja bogatog historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, Mješovita srednja škola “Banovići” organizovala je niz manifestacija. Jedna od njih je obilježavanje značajnih datuma od kojih se s pravom može izdvojiti 26. oktobar, Dan krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića.

“Mnogobrojnim aktivnostima, tribinom, okruglim stolom i svečanostima obilježili smo datum krunisanja Tvrtka I Kotromanića. Za današnju svečanost naša profesorica Bosanskog jezika i književnosti je pripremila dramu o temi Tvrtka I Kotromanića, koju je izveo bivši učenik MSŠ Banovići a današnji jedini banovićki glumac Faruk Uščuplić, što daje dodatnu važnost ovoj školi a meni imponuje”, kazao je pomoćnik direktora MSŠ Banovići Admir Kikanović.

“U jednom dijelu monologa govorim o tome kako bi ustvari  Tvtko govorio danas u vrijeme svog krunisanja, a drugi dio monologa je posvećen tome kako se Tvrtko budi u 21. stoljeću i kakvo bi bilo njegovo ponašanje u današnje vrijeme”, pojasnio je jedini banovićki glumac Faruk Uščuplić. Naveo je da je jako važno da sa prisjeća i podsjeća historijskih crtica Bosne i Hercegovine ali i da je posebno bitno da o tome govore učenici srednjih škola.

Kralj Tvrtko I Kotromanić, krunisan je 1377. godine. Ovaj datum ostat će zanimljiv mnogim historičarima ne samo zato što tada Bosna postaje kraljevinom već i zbog niza “nerazjašnjenih” okolnosti koje se za njega vezuju. Bez obzira na određene nedoumice koje se susreću u historiografiji, nepobitna je činjenica da krunisanjem Tvrtka I srednjovjekovna Bosna započinje svoju novu epohu, koja je trajala sve do dolaska Osmanlija i pada bosanskog kraljevstva 1463. godine.

Ovo je jedan od historijskih događaja koje je MSŠ Banovići obilježila po prvi put. Ovaj datum Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK svojim pravilnikom je svrstalo u jedan od najznačajnihih datuma u historiji Bosne i Hercegovine.

Slično:

Back to top button