IzdvojenoRadio forma

Ćamil Softić, Ja sam malko radoznalko, najava nove pjesničke zbirke

Na radost djece u nama, obavještavamo sve one koji vole knjigu da je završen rukopis nove stihozbirke Ćamila Softića, banovićke superduše pod zanimljivim naslovom “Ja sam malko radoznalko”. Knjiga će izaći u izdanju izdavačke kuće Lijepa riječ iz Tuzle.

 

U svojoj recenziji, urednik ovog izdanja Safet Berbić je napisao:

“Prije nego kažemo riječ-dvije o novoj zbirci Softićeve poezije Ja sam malko radoznalko, smatramo potrebnim zaroniti malo i u teoriju književnosti te se u nekoliko rečenica pozabaviti fenomenom dječije književnosti kojoj Softić pripada cijelim svojim bićem.

Naučnom tretiranju dječije književnosti kod nas se uvijek prilazilo nekako bojažljivo, s pojačanim oprezom tako da je ona stavljana na marginu tzv. književnosti za odrasle, koja, eto, „više vrijedi“. Prvi kamen spoticanja nauke o književnosti bio je – a bit će izgleda još dugo – terminološko određenje „dječije književnosti“ i „književnosti za djecu“. Koplja se i dalje lome oko toga je li riječ o sinonimima ili pak o namjeni. Upravo ta dilema, dječiju književnost / književnost za djecu čini nekako manje važnom. Zarovimo li pak dublje u ovu književnost (ma koju od ove dvije terminološke odredbe tretirali), mogli bismo načiniti čitavu studiju o tome da li je ona namijenjena samo djeci ili djeci u odraslima, budući da je pišu odrasli. Dodatno bismo, smatramo, zakomplicirali kontekstualizirajući i književost za djecu koju pišu djeca. Ćamil Softić je svojom poezijom olakšao posao teoretičarima književnosti za djecu pomirivši u svojim pjesmama ovaj konflikt sa ozbiljnim pjesnikom u sebi na način da svojim prvim zbirkama Sunčani zavežljaji i Kako pjevati sad, legitimira sebe kao pjesnika koji i ima i umije šta kazati tzv. odraslim čitaocima, a da potom zbirkama Zaljubljeni jarac i najnovijom zbirkom Ja sam malko radoznalko, pokaže vrhunski artizam koji ovu dilemu smješta bez problema u sintagmu univerzalna književnost.”

“ZA MOJU UNUČAD

LARSA, INTI I TESU

JA SAM „DIDA“.

I MOGU VAM REĆI, ISKRENO

BEZ IKAKVOG STIDA,

DA MENI TO GODI,

DA SAM TAKO MLAĐI

I DA NE BI BIO

NIKAKAV RED

DA SAM ZA NJIH „DJED“.”

Ćamilu Softiću želimo još puno zdravlja i puno novih stihova.

Slično:

Back to top button