Svijet

RASTE NEZADOVOLJSTVO Haos s mobilizacijom u Rusiji: Pozivi se dijele po metroima, organizuju se racije po zgradama

Iako je Vladimir Putin najavio kako će se proces mobilizacije uskoro okončati, država se suočava s brojnim problemima u ovom procesu i sve većim nezadovoljstvom stanovnika i onih većih gradova poput Moskve i St. Petersburga.

 

Naime, brojni građani glavnog grada Rusije prijavili su kako su njihovim članovima porodice pozivi za mobilizaciju uručeni na javnim mjestima kao što su metroi, autobusi ili trgovi, što je izazvalo zabrinutost.

Čak i državni ruski mediji i agencije pisali su danas o tome kako su se pojavile brojne fotografije i videosnimci koji pokazuju “racije” koje pravi policija i vojska u blizini nekoliko stanica metroa u glavnom gradu, a koje za cilj imaju privođenje vojno sposobnih muškaraca.

“Materijal je poslat kancelariji vojnog tužioca kako bi se provjerila zakonitost ovih radnji. Čak i ako ste dobili poziv, to ne znači da ste pozvani u sklopu djelomične mobilizacije. Poziv i naredba o mobilizaciji su različiti dokumenti. Poziv sadrži potrebu da se javite i date podatke o sebi. Ako građanin ne ispunjava uslove za djelimičnu mobilizaciju, onda će on biti vraćen kući”, rekao je član gradskog odbora Moskve Kiril Šitov.

Ipak, da očigledno dolazi do “šumova” u komunikaciji dokaz je i St. Ptersburg gdje su zvaničnici potvrdili kako se organizuju racije na vojno sposobne muškarce tokom kojih se blokiraju ulazi radi uručivanja sudskih poziva.

“Zvaničnici su objasnili da vrše racije na brojnim adresama u ovom okrugu, gdje se osobe koje su već dobile pozive nisu pojavljivale u vojsci i nisu dale akreditive o sebe. Ponovo su im izdati sudski pozivi i poslane su ‘grupe upozorenja’ da im to uruče”, zaključili su predstavnici administracije St. Petersburga.

Povodom problema u mobilizacije oglasio se i član Komiteta za odbranu Državne dume Viktor Sobolev koji je rekao kako se ni pod kojim uslovima dokumenti o mobilizaciji ne mogu uručivati na javnom mjestu. Također, on je kritikovao i vlasti Moskve koje su plan o mobilizaciji ispunile tek za 50 posto.

“Moskva je ispala ‘trula’ i ispunila plan mobilizacije samo 50 posto. To ne bi trebalo biti tako, ali ne trebaju ni namjerno sijati paniku. Niko ne bi trebao pozive uručivati u metrou. Kako će utvrditi da se radi o toj osobi? To je smiješn i sigurno predstavlja neku vrstu provokacije”, rekao je Sobolev.

foto: nacional.hr

Izvor
https://www.klix.ba/

Slično:

Back to top button