BanovićiIzdvojenoKultura

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. oktobra još od 1964. godine.

Naša kuća JU „Centar za kulturu i informisanje“ Banovići može se pohvaliti svakodnevnim informisanjem Banovićana posredstvom svih raspoloživih medija (radio, You Tube, web portal, facebook), ali i bogatom izdavačkom djelatnošću (književnost, naučna djela, novine…), no mi smo naročito ponosni na zvučno izdanje romana „Fatimina ruka“ Safeta Berbića.

Ovaj roman je vanrednim naporom Mirele Bojić, još 2014. godine snimljen na cd, a potom umnožen i podijeljen slijepim i slabovidnim osobama, članovima banovićkog Udruženja slijepih. Zahvaljujući ovom poklonu članovi banovićkog Udruženja slijepih i slabovidnih osoba mogu „čitati“ ovaj roman o rudaru Jusufu i njegovim jadima, kušnjama, ljubavima…  

(…) Čim sam progovorio, rekla je: “Jusufe, sine, pa to si ti. Živ si.” Zaplakao sam kao godina, u trenutku i gromoglasno. Zaplakala je i Ajša, također trenutno, ali tiho. Ja sam vidio suze u njezinim bijelim zjenicama, a ona nije vidjela moje. Čula je jecaj. I to je bilo dovoljno da ljubav zagospodari duvarevima, ulicom Hasana Brkića, Tušnjem, Slatinom, Tuzlom, cijelom Bosnom i Hercegovinom, cijelom planetom. Kako sam se tada osjećao sretnim, kako je nena Ajša bila sretna, to samo Bog zna, i naša srca. (Safet Berbić, Fatimina ruka, Bosanska riječ, Tuzla, 2012.)

Potreba za čitanjem samo je jedna od potreba ljudi sa ovom vrstom invaliditeta. Nemjerljivo smo sretni što smo im poklonili zvučno izdanje ovog romana. Svima njima želimo puno zdravlja i sretan 15. oktobar, Dan bijelog štapa uz stihove velikog Gustava Krkleca:

Guslara sretoh

bio je slijep

al reče: „Sinko, život je lijep?!“

Zbunih se malko: „Zar zbilja lijep?!“

„Vidjet ćeš sinko, kad budeš slijep!“

Autor romana sa Nijazom Omerovićem, predsjednikom Udruženja slijepih i slabovidnih osoba Banovići

Slično:

Back to top button