BiH

Evropska komisija uvjetno preporučila kandidatski status za BiH

Preporuka podrazumijeva ispunjavanje osam uvjeta od čega je reforma pravosuđa u vrhu prioriteta.

Evropska komisija je uvjetno preporučila status kandidata za Bosnu i Hercegovinu, usprkos negativnom izvještaju da nije ostvaren napredak u ključnim poljima.

Preporuka podrazumijeva ispunjavanje osam uvjeta od čega je reforma pravosuđa u vrhu prioriteta. Konačnu odluku donijet će Vijeće Evropske unije.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhely iznio je ovih osam uvjeta te rekao da Brisel ne odustaje ni od 14 prioriteta koje je EU dala BiH 2019. godine.

“Najveći broj uvjeta odnosi se na pravosuđe, izmjene i dopune zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, tu je i donošenje novog zakona o sudovima u BiH te donošenje zakona o sukobu interesa. Također Brisel očekuje od Sarajeva da bolje regulira pitanje granica, migracija i azila te bolju zaštitu novinara. Još jedan važan uvjet je što prije donijeti nacionali program kako bi se pravna stečevina uskladila sa onom EU. Znamo koliko je tu bilo saobtaže, koliko Vijeće ministara BiH nije činilo ništa po tom pitanju”, javlja reporter Al Jazeere Branimir Zekić.

Zahtjev za članstvo 2016.

Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji od 2003. godine i službeno je podnijela zahtjev za članstvo u februaru 2016. godine, a Komisija je 2019. godine identificirala 14 ključnih prioriteta koje zemlja mora ispuniti u smislu otvaranja pregovora o pristupanju EU, piše Fena.

Preporuka Evropske komisije neće odmah promijeniti šanse Bosne i Hercegovine za dobivanje kandidatskog statusa, ali to bi bila poruka koja bi pomogla ubrazanju provedbe potrebnih reformi i ispunjavanju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, piše EURACTIV.

foto: slobodna-bosna.ba

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button