Radio forma

DANAS POČINJE 159. VAŠAR U PURAČIĆU, BOSANSKI OKTOBERFEST

Danas u Puračiću počinje trodnevni, 159. purački vašar. Nakon dvije godine pauze zbog korona virusa tradicija se nastavlja.

 

Nek selo gori samo nek tradicija živi.

Pod uticajem „više sile“ (korona virus) preskočili smo 201. i 202. izdanje minhenskog i 159. i 160. izdanje puračkog oktoberfesta. Ove godine je, Bogu hvala, nastavljena tradicija. Pošteni i vrijedni organizatori ne preskaču već broje redom, pa kažu: danas počinje 159. a ne 161. purački vašar. Iako se u narodu govorilo: „nek selo gori tradicija neće umrijeti“, ovaj put su organizatori morali popustiti. Razlozi koji su 2020. i 2021. godine ipak učinili da vašara ne bude, valjda i postoje zato da nas klepe po glavi i izbistre našu svijest o ljudskoj ograničenosti i postojanju Nečega, ma kojim ga imenom zvali, Nečega što je daleko iznad naše volje, želje, iskustva, mogućnosti. Je li korona učinila da budemo bolji, pitanje je na koje moramo sami sebi ponuditi odgovor.

Zašto vašar?

Kako god, Puračić je opet u središtu pažnje svih onih koji vole udariti brigu na veselje, omastiti brk dobrom janjetinom, pokvasiti grlo zabranjenim tekućinama i zasladiti se ciglama, halvama i šećernim vunama te pariti oči plesačicama što na stolovima pod šatorima izvijaju bokovima muteći pamet opijenim gostima. Ljudi su u ovakvim dernecima našli dobar recept za liječenje mentalnih oboljenja koje je dvogodišnja korona-presija izazvala u sivoj moždanoj masi. U našoj lijepoj srcolikoj zemlji zveckanje oružjem ne prestaje još od 1995. godine, istodobno sa Istoka nam svakodnevno stižu prijetnje kijametom, četiri jahača apokalipse bezglavo galopiraju i dižu za sobom oblake prašine koji se ne sliježu još od februara ove godine. Svijet je totalno poludio. Zato nam vašar treba kao hljeb.

Razbijanje stereotipa o vašaru.

Ljudima očajnički treba vašar, da zadjenu cvaju u grudnjake prsatih plesačica, da orose grlo ljutom rakijom i da zapjevaju trenutku u kojem žive, potpuno svjesni prohujalog vremena i propuštenih prilika, zagledani u neizvjesnu budućnost, da zaigraju i zapjevaju muci u inat. Svi vi koji ste odjenuli plašt stereotipa o puračkom vašaru kao sajmu neukusa i malograđanštine otiđite ipak na vašar i razbijte unaprijed formirano mišljenje dok nije preraslo u predrasudu. Vašar u Puračiću je veliki kulturni događaj. Vašar u Puračiću je naš Oktoberfest.

foto: ilijas.net

Slično:

Back to top button