Svijet

Eksplozija i požar na Krimskom mostu

Eksplozija i požar na Krimskom mostu

Rezervoar s gorivom zapalio se rano u subotu na Krimskom mostu, objavila je ruska državna novinska agencija RIA, dok ukrajinski mediji pišu o eksploziji.

Na snimkama objavljenim na Twitteru vidi se željeznička kompozicija u plamenu.

Saobraćaj je obustavljen na cestovnom i željezničkom mostu, otvorenom 2018. godine kako bi spojio Krim na rusku prevoznu mrežu.

“Gori rezervoar s gorivom na jednom od dijelova Krimskog mosta. Lukovi nisu oštećeni”, objavila je RIA, citiravši pokrajinskog dužnosnika, no nije navela uzrok.

 

Reuters prenosi izvještaj ukrajinskih medija koji tvrde da se na mostu dogodila eksplozija oko 6:00 sati ujutro.

Na snimkama objavljenim na Twitteru vidi se kako gore brojni vagoni s gorivom na željezničkom dijelu mosta, dok je dio cestovnog mosta teško oštećen.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi te izvještaje i snimke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je Krimski most 2018. godine, nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, koji je ranije bio pod upravom Ukrajine, što je dovelo do uvođenja sankcija i pogoršanja odnosa sa Zapadom.

Još 200 grobova i masovna grobnica otkriveni su u istočnom gradu Limanu, koji su nedavno oslobodile ukrajinske snage, izjavio je vojni guverner regije Donjeck.

Pavlo Kirilenko objavio je na Telegramu fotografije na kojima se vide ekipa u bijelim zaštitnim odijelima u ograđenom području, prenosi dpa.

Ekshumacije su već počele, napisao je Kirilenko.

Ruski vojnici su prošlog vikenda predali strateški važan grad Liman.

Prema prvim podacima, u grobovima su ukrajinski vojnici ili civili, navodi se.

Tačan broj tijela u masovnoj grobnici, među kojima je nekoliko djece kao i cijelih porodica, još se utvrđuje, saopćila je policija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski negira da je pozvao na nuklearni udar na Rusiju, već je upotrijebio ukrajinsku riječ koja je pogrešno shvaćena.

Rusija je to iskoristila u svoju korist, rekao je on i tvrdi da su ruski zvaničnici počeli “pripremati društvo” za moguću upotrebu nuklearnog oružja, ali i da ne vjeruje da je spremna upotrijebiti ga.

“Oni počinju pripremati svoje društvo. To je veoma opasno. Nisu spremni to uraditi, to iskoristiti, ali počinju komunicirati. Ne znaju hoće li to iskoristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome”, rekao je Zelenski za BBC.

foto na naslovnici: N1

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button