Svijet

Biden upozorava na rizik od nuklearne ‘apokalipse’

 • Biden upozorava na rizik od nuklearne ‘apokalipse’.
 • Zelenski: Ukrajinske snage povratile velike dijelove pokrajine Herson.

   

  Dvojica Rusa bježeći od mobilizacije zatražili azil u SAD-u

  Dvojica Rusa koji bježe od mobilizacije zatražila su azil u Sjedinjenim Državama nakon što su brodom stigli na Aljasku, saopćile su američke vlasti u četvrtak.

  Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca najavio djelomičnu vojnu mobilizaciju za rusku invaziju na Ukrajinu. Deseci hiljada muškaraca pobjegli su u inostranstvo kako bi izbjegli mobilizaciju.

  Ured senatorice Lise Murkowski, koja predstavlja Aljasku, rekao je da su dvojica Rusa tvrdili da traže azil kako bi izbjegli obveznu vojnu službu. Pronađeni su u blizini grada na Aljasci oko 40 milja (64 km) od ruske obale.

  Putinova mobilizacija pokazala se jednim od najnepopularnijih poteza službene Moskve i izazvala je prosvjede u gradovima i regijama diljem zemlje. Ruska invazija na Ukrajinu koja je započela 24. februara došla je u novu fazu nakon što je Ukrajina protuofenzivom vratila hiljade kvadratnih kilometara teritorija prošli mjesec.

  Guverner Aljaske Mike Dunleavy rekao je da su dvije osobe došle iz Rusije čamcem i da su ispitane.

  (EPA)

  “Ne očekujemo kontinuirani dolazak pojedinaca ili grupe pojedinaca. Nemamo naznaka da će se to dogoditi, tako da bi ovo moglo biti jednokratno”, rekao je Dunleavy u izjavi.

  Senator Dan Sullivan, koji također predstavlja Aljasku, rekao je da službenici carine i granične službe procjenjuju slučaj, koji je pokazao da se “ruski narod ne želi boriti u Putinovom agresorskom ratu protiv Ukrajine”.

  Ministarstvo domovinske sigurnosti potvrdilo je da su dvije osobe stigle u utorak.

  “Pojedinci su prevezeni u Anchorage na inspekciju, koja uključuje proces provjere i provjere, a potom su obrađeni u skladu s važećim američkim imigracijskim zakonima”, rekao je glasnogovornik ministarstva.

  Zelenski: Ukrajinske snage povratile velike dijelove pokrajine Herson

  Ukrajinske snage su povratile više od 500 kvadratnih kilometara teritorija i desetke naselja samo u južnoj pokrajini Herson od 1. oktobra, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

  U video obraćanju, Zelenski je kazao da su vojni uspjesi postignuti i u istočnom dijelu Ukrajine.

  “Ima uspjeha i na istoku. Sigurno će doći dan kada ćemo izvijestiti o uspjesima i u regiji Zaporožja (na jugoistoku Ukrajine), u onim područjima koja još uvijek kontroliraju okupatori”, rekao je ukrajinski predsjednik.

  (Anadolija)

  Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da ruske prijetnje upotrebom nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini dovode svijet u opasnost od “apokalipse”, po prvi put od Kubanske raketne krize usred rata.

  “Nismo se suočili s mogućnošću apokalipse od Kennedyja i Kubanske raketne krize 1962.”, rekao je Biden na prikupljanju sredstava u New Yorku, dodavši kako smatra da se njegov ruski kolega Vladimir Putin “nije šalio” kada je izrekao ove prijetnje.

  (EPA)
  foto na naslovnici: Anadolu Agency

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button